Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Croàcia: Gotovina a la Haia

  • 8/12/05 - Un pas important a l'hora de lluitar contra la impunitat en matèria de crims de guerra i crims contra la humanitat.
amnistia amni,
Londres.- La detenció de l'antic general de l'exèrcit croat Ante Gotovina és un pas important a l'hora de lluitar contra la impunitat en matèria de crims de guerra i crims contra la humanitat durant la guerra de 1991 a 1995 a Croàcia, ha declarat Amnistia Internacional. Ante Gotovina, detingut ahir a les Illes Canàries, és acusat pel tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, amb seu a la Haia, de set càrrecs de persecució, assassinat -incloent els assassinats de 150 serbocroats per metrallament, cremades o apunyalant-los-, saqueig, destrucció indiscriminada de ciutats i pobles, deportació i desplaçament forçat i altres actes inhumans. Aquests crims van ser presumptament comesos el 1995 durant l'Operació "Tempesta", quan les forces croates reconqueriren zones que es trobaven sota el control de fet de forces serbocroates. Ante Gotovina es va amagar el juny de 2001, pel que sembla després que les autoritats croates l?informessin dels càrrecs que pesaven en contra seu. "Amb Ante Gotovina sota custòdia, ara les autoritats croates han d?enfrontar-se a la impunitat en processos que són als tribunals del seu país per crims presumptament comesos per membres de l'exèrcit croat i de les forces policials", ha declarat Omer Fisher, investigador d'Amnistia Internacional sobre Croàcia. "No s'ha de deixar la tasca d'enfrontar-se a la impunitat per crims de guerra i crims contra la humanitat només en mans del Tribunal Penal Internacional". Fins a la data, els esforços del sistema judicial croat de dur els autors de crims de guerra i crims contra la humanitat comesos contra serbocroats davant la justícia han resultat clarament insuficients. Els processos incoats davant tribunals croats només s?han traduït en algunes condemnes, per la qual cosa la impunitat continua sent molt extensa. El juny de 2004 Croàcia va rebre l'estatus de país candidat a formar part de la Unió Europea (UE). El fet que les autoritats croates no cooperessin plenament amb el Tribunal, ni tampoc detinguessin ni posessin Ante Gotovina a disposició del Tribunal va retardar l'inici de les negociacions per a l'ingrés de Croàcia a la UE. Els estats membres de la Unió Europea van decidir iniciar les negociacions per a l'ingrés de Croàcia el 3 d'octubre del 2005, després que el fiscal conclogués que Croàcia cooperava plenament amb aquest Tribunal "des de fa ja unes setmanes". (08/12/2005)