Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Creix el rebuig de l'opinió pública als 'robots assassins' mentre els Estats segueixen donant llargues

Més de 3 de cada 5 persones de 26 països s'oposen al desenvolupament d'armes autònomes que puguin seleccionar i matar un objectiu sense la intervenció humana, segons una nova enquesta encarregada per la Campanya contra els Robots Assassins (Stop Killer Robots). 

Aquests van ser els resultats de l'enquesta, realitzada per Ipsos MORI:

  • En els 26 països on es va fer l'enquesta el 2018, més de tres de cada cinc persones (61%) estaven en contra del desenvolupament de sistemes d'armes autònomes letals.
  • A dues terceres parts (66%) de les persones que estaven en contra d'aquest tipus de sistemes els preocupava sobretot que s'estigués creuant un límit moral, atès que a les màquines no se'ls ha de permetre matar.
  • Més de la meitat (54%) de les persones que estaven en contra van afirmar que els preocupava que les armes fossin "inimputables".
  • El gener de 2017, en una enquesta en 23 països, gairebé idèntica, el 56% de les persones que van respondre estaven en contra dels sistemes d'armes autònomes letals, fet que assenyala un augment de l'oposició al tema.
  • Més de la meitat de les persones que van respondre estava en contra dels robots assassins a la Xina (60%); Rússia (59%); el Regne Unit (54%); França (59%) i els Estats Units (52%).

La Campanya contra els Robots Assassins (Stop Killer Robots), de la qual Amnistia Internacional forma part, és una àmplia coalició mundial formada per ONG que treballa per prohibir les armes plenament autònomes.

"Aquesta enquesta demostra que els Estats que bloquegen la prohibició dels robots assassins estan totalment allunyats de l'opinió pública. Els governs han de protegir la gent dels nombrosos riscos que suposen els robots assassins, i no precipitar-se a una nova carrera armamentística les conseqüències de la qual podrien ser terribles", ha afirmat Rasha Abdul Rahim, directora adjunta en funcions sobre qüestions tecnològiques d'Amnistia Internacional.

"Encara som a temps d'aturar el desenvolupament i la proliferació de les armes plenament autònomes, però aviat no podrem permetre'ns aquest luxe. Els governs han de prendre nota de l'enquesta i començar a negociar urgentment un nou tractat per prohibir aquestes armes horribles. Només així es podrà garantir el respecte pel dret internacional i abordar els motius de preocupació ètics i en matèria de seguretat que planteja delegar en les màquines la facultat de decidir sobre la vida o la mort".

Amnistia Internacional demana la prohibició total del desenvolupament, la producció i l'ús de sistemes d'armes totalment autònomes, pels greus riscos humanitaris, de seguretat i de drets humans que plantegen. L'ús d'armes totalment autònomes sense control humà efectiu i significatiu soscavaria el dret a la vida i altres drets humans i afavoriria una bretxa en matèria de rendició de comptes si, una vegada desplegades, aquestes armes són capaces de prendre les seves pròpies decisions sobre l'ús de força letal.

Actualment, 28 estats donen suport a la prohibició de les armes totalment autònomes. Àustria, el Brasil i Xile han proposat oficialment la negociació urgent de "un instrument legalment vinculant que garanteixi un control humà significatiu de les funcions crítiques" dels sistemes d'armes.

No obstant això, una minoria d'Estats en la conferència anual de la Convenció sobre Determinades Armes Convencionals, que va tenir lloc el novembre de 2018, va utilitzar les regles de consens per obstaculitzar els avanços diplomàtics. Rússia, Israel, Corea del Sud i Estats Units van assenyalar durant la reunió que no donarien suport a les negociacions per a un nou tractat, però els resultats de les enquestes demostren que més de la meitat de les persones que van respondre a Rússia (59%) i a Estats Units (52%) són contràries a les armes autònomes. També més de la meitat de les persones que van respondre són contràries a les armes autònomes a la Xina (60%), Corea del Sud (74%) i el Regne Unit (54%), que es troben entre els principals Estats que desenvolupen aquesta tecnologia.

L'enquesta realitzada per Ipsos MORI va ser encarregada per la Campanya contra els Robots Assassins al desembre de 2018. La mostra va ser de 500 a 1.000 persones a cada país.

Més informació a: