Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COVID-19: Moderna ha de complir la seva promesa de compartir tecnologia perquè la nova vacuna no es limiti als països rics

© Stock

Davant l'anunci que l'empresa biotecnològica dels Estats Units afirma que la seva nova vacuna té el 94,5% d'eficàcia davant de la COVID-19, Stephen Cockburn, director del Programa de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"Moderna, que ja ha venut la majoria de la seva producció de vacunes el 2021 a països rics, ha de complir la seva promesa de permetre a altres fabricar la seva vacuna i proporcionar-los els coneixements i la tecnologia necessaris per a això, una vegada demostrada la seva eficàcia i seguretat".

"Empreses com Moderna i Pfizer-BioNTech tenen la responsabilitat de respectar els drets humans, i han de tenir un paper protagonista en la recerca d'una solució global a la COVID-19 compartint la vacuna i garantint preus assequibles. No han de prendre decisions que permetin als governs acaparar la vacuna per uns quants privilegiats".

"Només aconseguirem eradicar la COVID-19 si les empreses garanteixen que no es deixa enrere a les persones més necessitades de vacunes que salven vidas.es hora que les empreses assumeixin les seves responsabilitats en matèria de drets humans i garanteixin l'accés més ampli possible a les seves innovacions".

Informació complementària

Fins avui, Moderna és l'única empresa que s'ha compromès a no exercir els seus drets de propietat intel·lectual i permetre que altres fabriquin la vacuna.

Moderna afirma que pot fabricar entre 500 i 1.000 milions de dosis de la vacuna el 2021 (se'n necessiten dues per persona), però només ha firmat acords amb països rics que poden significar la majoria de la producció. Els Estats Units ja han pagat 100 milions de dosis, amb opció a altres 500 milions. El Canadà ha encarregat 56 milions; el Japó, 50 milions; i la Comissió Europea ha tancat les seves converses avançades amb Moderna per adquirir fins a 160 milions de dosis. Atès que aquestes negociacions solen fer-se a porta tancada, és possible que hi hagi més acords en curs.

Aquest anunci arriba després d'una declaració de relators especials de l'ONU emesa el 9 de novembre, on es destacava que les empreses "han d'abstenir-se de perjudicar o contribuir a perjudicar el dret a la vida i a la salut exercint els seus drets de propietat intel·lectual i anteposant els seus beneficis econòmics".

En virtut del dret internacional, les empreses tenen la responsabilitat de respectar els drets humans i, entre altres coses, no han d'obstaculitzar les iniciatives dels Estats per fer efectius el dret a la salut i l'accés a medicaments.