Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Vacunes Covid-19: Els països que bloquegen l'exempció de la propietat intel·lectual han de donar suport a l'aixecament de les restriccions

Copy: AI Thailand

En la vigília del primer aniversari, el 2 d'octubre de 2021, de la petició feta per Sud-àfrica i l'Índia perquè es dicti una exempció relativa als Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC) per a les vacunes contra la COVID-19, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Des que, fa un any, Sud-àfrica i l'Índia van demanar una exempció relativa als ADPIC, una esgarrifosa xifra de 3,5 milions de persones han mort de COVID-19. ¿Quanta gent més ha de morir de forma innecessària perquè els països actuïn correctament i donin suport a l'aixecament de les restriccions sobre les patents, perquè les vacunes, les proves diagnòstiques i els tractaments contra la COVID-19 puguin produir-se a tot el món?"

"Resulta simplement vergonyós que un grapat de governs rics segueixin monopolitzant el subministrament de vacunes mentre s'oposen sistemàticament als intents per alliberar uns drets de propietat intel·lectual que permetrien a altres Estats complir amb la seva obligació de protegir la seva població. El Regne Unit, Noruega, Suïssa i la UE (inclosa Alemanya) persisteixen en la seva actitud egoista de bloquejar l'exempció relativa als ADPIC, mentre altres països segueixen malgastant el temps i donant llargues. El comportament de les empreses farmacèutiques també ha estat vergonyós: han augmentat els preus, han monopolitzat la propietat intel·lectual, han bloquejat les transferències de tecnologia i, per omplir-se les butxaques, han captat suports agressivament contra mesures que ampliarien la fabricació mundial".

"L'avarícia està triomfant sobre la vida i els drets humans. Aquestes empreses i Estats estan presenciant el començament de la seva recuperació econòmica mentre deixen que milions de persones arrisquin la seva vida i la seva salut perquè no tenen accés a la vacuna que pot salvar-los la vida. Els països més pobres estan perdent un temps preciós per protegir les seves poblacions".

"Poques vegades se'ns presenta una solució tan clara i tan factible. El món ja està ja a quilòmetres de distància de l'actual objectiu de l'Organització Mundial de la Salut d'aconseguir que el 40% de les persones dels països d'ingressos baixos estiguin vacunades per a finals d'aquest any, no parlem ja del fet que el 70%ho estiguin per al 2022. Molts països segueixen bregant amb hospitals saturats i falta de subministraments mèdics, incloses les vacunes, que són les que han mantingut a milions de persones fora dels hospitals als països rics que han comptat amb un subministrament constant. No ens podem permetre el luxe de perdre el temps. Els Estats rics han d'actuar ara. Incomptables vides depenen d'això".

Informació addicional

Amnistia Internacional ha llançat recientement una nova campanya, Compte enrere de 100 dies: 2.000 milions de vacunes contra la COVID-19 ara! L'organització demana als Estats i les empreses farmacèutiques que entreguin 2.000 milions de vacunes als qui més ho necessiten, començant ara mateix, per aconseguir que s'aconsegueixi l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut de vacunar al 40% de la població dels països d'ingressos baixos i baixos-mitjans abans que acabi l'any.

En l'actualitat, 105 països donen suport a l'exempció relativa als ADPIC però, perquè aquesta exempció s'aprovi, cal el consens dels 164 membres de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).