Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Costa d'Ivori: absolució de Gbagbo i Blé Goudé, una gran decepció per a les víctimes de la violència postelectoral

Laurent Gbagbo. Imatge: © APGraphicsBank
Després de la decisió anunciada avui per la Cort Penal Internacional (CPI) d'absoldre Laurent Gbagbo i Charles Blé Goudé, la directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Occidental i Central, Marie-Evelyne Petrus Barry, ha declarat:

"L'absolució de Gbagbo i Blé Goudé constitueix una decepció enorme per a les víctimes de la violència postelectoral a Costa d'Ivori. No obstant això, els jutges han conclòs que la Fiscalia no havia presentat les proves necessàries per demostrar la culpabilitat dels acusats més enllà de tot dubte raonable. La Sala ha ordenat l'alliberament immediat dels dos acusats".

"És probable que la Fiscalia apel·li contra aquesta absolució, i les disposicions per alliberar els acusats s'abordaran en una audiència que se celebrarà demà al matí a la Cort".

"Aquesta sentència de la CPI ens recorda que el judici just i el degut procés han d'ocupar un lloc central en el sistema de justícia penal internacional".

"Les víctimes de la violència de 2010-2011 encara no han rebut justícia ni reparació pels danys soferts".

Informació complementària

Avui, la Sala de Primera Instància núm I de la Cort Penal Internacional ha absolt l'expresident de Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, i Charles Blé Goudé, el seu exministre de Joventut. La moció de defensa per a l'absolució i alliberament immediat va ser presentada el 23 de juliol de 2018 pels advocats defensors de Laurent Gbagbo. El 3 d'agost de 2018, els advocats de Charles Blé Goudé van presentar una moció de sobreseïment del cas.

Gbagbo i Blé Goudé havien estat acusats de quatre càrrecs de crims de lesa humanitat, assassinat, violació, altres actes inhumans/intent d'assassinat, i persecució. Pel que sembla, aquests delictes es van cometre quan la violència postelectoral va escombrar Costa d'Ivori entre el 16 de desembre de 2010 i el 12 d'abril de 2011. El judici davant la CPI es va iniciar el 28 de gener de 2016. La decisió d'avui dóna per acabats els procediments contra els acusats, tret que la Fiscalia apel·li contra la sentència.