Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Corea del Sud: victòria històrica per als drets de les dones, el TC ordena reforma de la llei d'avortament

Fotografia: ED JONES/AFP/Getty Images

En resposta a una resolució del Tribunal Constitucional de Corea del Sud que ordena al govern que, abans de finals de 2020, despenalitzi l'avortament al país i reformi les lleis nacionals sobre l'avortament, molt restrictives, Roseann Rife, directora d'Investigació d'Amnistia Internacional sobre l'Àsia Oriental, ha comentat:

"La resolució d'avui és un gran pas endavant per als drets humans de les dones i les nenes a Corea del Sud. Les draconianes lleis del país han provocat durant dècades la discriminació i estigmatització de dones i nenes en obligar-les a recórrer a avortaments clandestins i insegurs. El Tribunal Constitucional ha transmès un clar missatge que això ha de canviar, i que en el futur han de protegir-se i respectar-se els drets humans de les dones i les nenes".

"Instem el govern a reformar sense demora el Codi Penal i garantir l'accés a serveis d'avortament segur i legal. Les lleis, summament restrictives i punitives, han de modificar-se perquè la salut de les dones, les nenes i altres persones que puguin quedar-se embarassades deixi de córrer perill per por que elles o els i les professionals de la medicina que les ajudin puguin patir càstig".

"Els avortaments es practicaran sempre, independentment de la llei. Aquesta sentència significa que han de practicar-se de forma segura i legal, i que les dones i les nenes seran tractades amb compassió i amb respecte als seus drets humans i a la seva autonomia reproductiva. La seva dignitat ha de ser la consideració primordial en qualsevol nou marc jurídic sobre l'avortament".

Informació complementària

La sentència anunciada avui pel Tribunal Constitucional va venir precedida del recurs d'un metge que ha estat processat per practicar avortaments. La sentència disposa que l'Assemblea Nacional ha de reformar la llei abans del 31 de desembre de 2020.

Les actuals normes legals que regulen l'avortament a Corea del Sud criminalitzen la seva pràctica en la majoria dels casos. Les dones que interrompen un embaràs poden enfrontar-se a multes de fins a dos milions de wons (1.850 dòlars nord-americans) o un any de presó. Els professionals de la medicina que ajuden a practicar avortaments poden enfrontar-se a penes de fins a dos anys de presó si són declarats culpables.

La llei criminalitza l'avortament, i només permet excepcions en casos de violació, incest, alteracions genètiques greus, malalties específiques o si l'embaràs representa un perill per a la salut de la dona o la nena. En aquests únics casos, els avortaments han de realitzar-se durant les primeres 24 setmanes de gestació i requereixen el consentiment del cònjuge.

L'accés a serveis d'avortament segur i legal és un dret humà. La criminalització i altres restriccions a l'avortament afecten greument al dret de les dones i les nenes a la vida, la salut, l'autonomia i la intimitat, i al seu dret a no patir violència, discriminació ni tortura o un altre tracte o pena cruel, inhumà o degradant.

El dret i les normes internacionals de drets humans exigeixen que l'avortament es despenalitzi íntegrament, i que els Estats eliminin els obstacles que neguen a les dones i les nenes l'accés efectiu a un avortament segur i legal.

Amnistia Internacional creu que quasevol persona ha de tenir llibertat per exercir la seva autonomia física i prendre les seves pròpies decisions sobre la seva vida reproductiva, inclosa la decisió de si tenir o no fills i quan. És essencial que les lleis relatives a l'avortament respectin, protegeixin i facin efectius els drets humans de les persones embarassades i no les obliguin a recórrer a avortaments insegurs.