Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Corea del Sud: nou projecte de llei antidiscriminació ofereix esperança i seguretat a moltes persones

REUTERS/Kim Hong-Ji

Davant la introducció d'un projecte de llei que prohibirà la discriminació a Corea del Sud, fins i tot contra les persones LGBTI, Arnold Fang, investigador d'Amnistia Internacional sobre Àsia Oriental, ha declarat:

"Una llei que protegeixi efectivament totes les persones de la discriminació, incloses les persones LGBTI, podria fer de Corea del Sud un país pioner a Àsia per promulgar aquesta legislació. Aquesta és una iniciativa benvinguda que, si es concreta, donaria esperança i seguretat a moltes persones".

"El dret internacional prohibeix la discriminació basada en l'orientació sexual, la identitat de gènere i les característiques sexuals. Si la legislació nacional de Corea del Sud prohibeix completament la discriminació, seria un pas clau per garantir la igualtat de drets per a totes les persones consagrada en el dret i les normes internacionals".

"El president Moon Jae-in ha de promoure els esforços per millorar els drets humans a Corea del Sud i donar suport a un debat autèntic d'aquest projecte de llei i d'altres propostes per eliminar la discriminació per a totes les persones".

Informació complementària

El projecte de llei antidiscriminació va ser proposat el 29 de juny de 2020 pel Partit de la Justícia, al qual es van sumar alguns legisladors i legisladores més. Aquesta és la setena vegada que es presenta davant l'Assemblea Nacional un projecte de llei contra la discriminació, la primera des del 2006. En les ocasions anteriors, la inclusió de disposicions que prohibien la discriminació de les persones LGBTI va ser especialment polèmica.

El 8 de juliol, el Partit Democràtic en el poder va indicar als mitjans de comunicació que podria presentar un projecte de llei similar contra la discriminació. A Corea del Sud, els partits polítics poden elaborar projectes de llei diferents sobre la mateixa qüestió quan el debat no ha estat iniciat pel govern. Després s'arriba a un acord sobre una versió final que pot ser aprovada per la majoria en l'Assemblea Nacional.

La discriminació de les persones LGBTI a Corea del Sud segueix existint en diverses formes, algunes de les quals institucionalitzades. Les relacions sexuals consentides entre persones adultes del mateix sexe continuen estant penalitzades en les forces armades, tot i que no estan prohibides per a la població general. Gairebé tots els homes fan el servei militar i passen almenys 21 mesos en un entorn en el qual l'estigmatització o fins i tot la violència contra les persones LGBTI estan institucionalitzades.

La pandèmia de COVID-19 també ha donat més relleu als prejudicis dominants contra les persones LGBTI a Corea del Sud. En els casos en què es va saber que persones LGBTI havien donat positiu per al virus, els mitjans de comunicació i la població van vincular de forma discriminatòria i infundada la propagació de la COVID-19 a l'orientació sexual o la identitat de gènere.

Alguns governs han utilitzat la pandèmia com a justificació per reprimir persones LGBTI i aprovar mesures que vulneren greument els seus drets o les estigmatitzen.

En virtut de les lleis i normes internacionals de drets humans, els governs tenen la responsabilitat de respectar i protegir les persones LGBTI. Això inclou l'adopció de polítiques i lleis per prevenir la seva discriminació.

La presentació d'un projecte de llei antidiscriminació a Corea del Sud aprofita l'impuls assolit per aquest tipus de lleis en altres països asiàtics. Al Japó es debat un projecte de llei centrat en la discriminació de les persones LGBTI, mentre que Taiwan va legalitzar el matrimoni homosexual el 2019.