Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: tortura i ús excessiu de la força per part de la policia

© Photo by Fredy Builes/Getty Images

Les més altes autoritats colombianes han de donar un missatge clar i contundent indicant que l'ús desproporcionat de la força per part de la Policia Nacional és inacceptable i han d'aturar immediatament la repressió de les protestes per la mort de l'advocat Javier Ordoñez, ha afirmat avui Amnistia Internacional després de verificar almenys quatre incidents de violacions de drets humans comesos per policies, incloent tortura i ús excessiu de la força.

"Hem verificat evidència videogràfica de com la Policia Nacional colombiana va torturar l'advocat Javier Ordoñez, utilitzant una pistola elèctrica Taser i fent ús excessiu i innecessari de la força en contra seu", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Exigim el cessament immediat de l'ús excessiu de la força pública contra de les persones manifestants que demanen justícia per la mort de l'advocat Javier Ordoñez. Alhora, demanem que s'obrin investigacions independents i imparcials sobre les violacions de drets humans comeses per la Policia colombiana".

El 9 de setembre, dos policies van detenir de manera violenta Javier Ordoñez, van immobilitzar-lo i li van disparar amb pistoles elèctriques Taser X2 suposadament per incomplir les normes d'aïllament selectiu disposades per la pandèmia de COVID-19. Una vegada immobilitzat, i sense que l'home presentés cap perill per als oficials, li van seguir aplicant descàrregues directes en el seu cos durant aproximadament cinc minuts. Javier Ordoñez va demanar sisplau que paressin, com ho van fer testimonis que estaven filmant l'incident a pocs metres de distància. Va morir a l'hospital hores després.

L'ús prolongat d'armes Taser contra una persona immobilitzada és clarament punitiu, té l'objectiu de causar intencionalment dolor sever i lesions, per la qual cosa constitueix tortura

Erika Guevara Rosas, Amnistía Internacional

D'acord als estàndards internacionals de drets humans, la pistola elèctrica Taser i altres armes similars denominades "menys letals" han de ser usades amb similars protocols que les armes letals, perquè poden causar lesions greus, i fins i tot la mort. Els governs han de limitar el seu ús a situacions d'autèntic i imminent perill per a la vida per als oficials que les porten, és a dir, només ha de ser utilitzada com a arma paralitzant en situacions que d'una altra manera requeririen una força letal, seguint els principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat en l'ús de la força. L'ús deliberat de la força potencialment letal per mantenir l'ordre enfront d'amenaces que no revesteixin extrema gravetat, que no suposi una amenaça greu i imminent per a la vida o la integritat física de tercers, es considera ús desproporcionat de la força letal.

"L'ús de Tasers en contacte directe amb el cos, com el cas de Javier Ordoñez, és absolutament inacceptable. L'ús prolongat en una persona detinguda i immobilitzada, que no representava cap perill per als oficials, és clarament punitiu, té l'objectiu de causar intencionalment dolor sever i lesions; per la qual cosa constitueix tortura", ha afirmat Erika Guevara-Rosas.

"En aquestes situacions, les Tasers només han de ser utilitzades per oficials que hagin estat sotmesos a un alt nivell d'entrenament rigorós i que siguin subjecte a estrictes sistemes de vigilància i rendició de comptes, d'acord amb les normes de l'ONU sobre l'ús de la força i les armes de foc per part de la Policia. Si els governs no poden complir amb aquestes normes, l'ús de Tasers hauria d'aturar-se".

Arran de la mort de Javier Ordoñez, va haver-hi manifestacions durant el 9 de setembre a Bogotà i en altres ciutats, algunes amb episodis de vandalisme i violència per part d'alguns manifestants.

L'Equip de Verificació Digital d'Amnistia Internacional ha documentat evidència videogràfica de diversos episodis d'ús excessiu de la força per part de la Policia Nacional en resposta a aquestes manifestacions. Per exemple, hi ha evidència de policies arrossegant brutalment una dona a les rodalies del Comandos d'Acció Immediata (CAI) de la Policia, a Galerias, Bogotà.

L'organització també va verificar dos incidents on policies van fer múltiples trets en el lloc de les manifestacions, ferint almenys una persona. Un dels incidents va ocórrer prop del CAI Rincón De Pugi, a Carrera 93, l'altre va passar a prop del CAI Verbenal, al Carrer 187, Bogotà. En un video del segon incident es veuen policies en motocicletes passant per sobre de la multitud, disparant indiscriminadament i deixant una persona ferida al terra.

El descontentament social ha seguit escalant i Amnistia internacional també està verificant imatges pertorbadores de les protestes del 10 de setembre i el possible ús desproporcionat de la força per part de les forces de seguretat.

El 10 de setembre, el Ministre de Defensa, de qui depèn la Policia Nacional, va reportar 403 persones lesionades (194 dels quals pertanyents a les forces de seguretat) i 10 persones mortes (set a Bogotà i tres a Soacha). A la mateixa declaració, el Ministre de Defensa es va referir a les protestes com a actes de vandalismes sistemàtics i coordinats. L'11 de setembre, el ministre va demanar disculpes per "qualsevol violació a la llei o desconeixement dels reglaments en què hagi incorregut qualsevol dels membres de la institució" i va anunciar la separació de cinc oficials del seu càrrec per evitar que puguin interferir amb la investigació per la mort de Javier Ordoñez.

"És lamentable que el Ministre de Defensa consideri el clam de la població per justícia i per una policia que respecti els drets humans com un acte de vandalisme. L'estigmatització només incita encara més les violacions de drets humans per part de la policia en contra dels manifestants", ha afirmat Erika Guevara Roses.

No és la primera vegada que l'organització denuncia violacions de drets humans per part de la Policia colombiana. Al novembre del 2019, Amnistia Internacional va verificar almenys cinc violacions de drets humans comeses per part de la força pública en resposta a protestes socials.