Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Colòmbia: El Govern ha de protegir als qui defensen els drets humans davant la creixent violència

El govern colombià ha de reconèixer l'augment del nivell de violència davant persones defensores dels drets humans i comunitats encara afectades pel conflicte, així com prendre mesures urgents per protegir-les, així ho va manifestar Amnistia Internacional, durant el Dia de la Memòria i Solidaritat amb les víctimes del conflicte armat.

"El govern colombià no pot fer cas omís de la terrible i creixent onada d'assassinats i amenaces en contra els qui defensen els drets humans i les seves comunitats. L'absència de l'Estat i la seva debilitat per garantir els drets humans ha creat l'ambient propici perquè s'ataquin els lideratges comunitaris amb impunitat", va dir Erika Guevara Roses, directora d'Amnistia Internacional per les Amèriques.

"Aquesta violència fereix profundament el teixit social necessari per avançar en la implementació de l'Acord de Pau. L'Estat ha d'assumir immediatament la seva responsabilitat de garantir la vida i integritat de les persones defensores, particularment les que defensen les terres, el territori, el medi ambient i aquelles que exerceixen un lideratge social en comunitats que pateixen els estralls del conflicte armat".

Segons xifres oficials de l'Estat colombià, 148 persones defensores dels drets humans van ser assassinades entre l'1 de gener de 2017 i el 27 de febrer de 2018.

"Davant el violent panorama d'assassinats, amenaces i fustigació, és profundament alarmant que la resposta d'altes instàncies de l'Estat colombià es limiti a negar que les persones són assassinades per raó del seu lideratge i tasca en defensa dels drets humans".

El govern ha de reconèixer que al país, històricament, s'han presentat dinàmiques de violència contra els qui defensen l'interès públic i els drets humans, i en aquest punt es podrà enfortir el sistema de resposta davant aquests crims i mecanismes de protecció integral i prevenció.

Els lideratges comunals, camperols, de víctimes i d'aquelles persones que defensen el territori i els recursos naturals, i les que defensen la implementació territorial de l'Acord de Pau i els processos de restitució de terres, han de comptar amb plenes garanties i ser una prioritat per al govern colombià, si es vol aconseguir una pau sostenible i duradora.

Amnistia Internacional ha aconseguit que sis parlaments autonòmics facin una declaració institucional de suport als defensors i defensores de drets humans a Colòmbia. Es tracta dels parlaments d'Astúries, Navarra, Catalunya, Extremadura i Castella i Lleó i Eukadi.