Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: decisió d'erradicar forçosament cultius il·lícits podria generar violacions de drets humans

Catatumbo, Colombia, 2019. © Duncan Tucker/Amnesty International

La decisió del Ministeri de Defensa Nacional d'iniciar operacions d'aspersions terrestres a plantacions de coca en algunes àrees de Colòmbia podria resultar en violacions de drets humans en les comunitats camperoles que depenen de la coca per subsistir, va dir Amnistia Internacional avui. A més, començar un procés d'eradicació forçada de cultius pot aguditzar les situacions de conflicte al país, deixant les comunitats rurals en una situació d'encara més risc, en particular per als líders i lideresas socials en país.

"Els operatius d'eradicació forçades de cultius de coca en el context de la pandèmia de COVID-19 són una sentència de mort per a les comunitats rurals", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional. "L'aspersió de cultius il·lícits no solament significa treure a les comunitats rurals la seva única manera de subsistència enmig de la pandèmia, sinó també pot eliminar cultius lícits, una important font d'aliment. A més, aquests operatius exposen al contagi a una població amb poc accés a serveis de salut".

La pandèmia de COVID-19 demana una resposta coordinada, coherent, integral i que respecti els drets humans per part del govern colombià. Endinsar als territoris de comunitats rurals per executar operatius d'eradicació forçada de cultius sense el seu degut consentiment, exposar-les a un possible contagi del COVID-19 i afectar la seva manera de vida podria generar violacions de drets humans, a més d'agreujar la crisi humanitària que moltes comunitats rurals enfronten.

El Comitè d'Integració Social del Catatumbo (CISCA) ha informat a Amnistia Internacional sobre les dificultats que plantegen les mesures preses pel govern per mitigar la pandèmia. Per als membres d'aquesta organització, el govern ha de garantir els drets de les comunitats rurals en el context de l'aïllament social i aturar immediatament el desplegament d'operatius d'eradicació forçada de cultius de coca, que atempten contra la sobirania alimentària de la població.

"Despertar-se cada dia en aquest país, i particularment en regions com el Catatumbo, demana creativitat i valentia; creativitat per endevinar per on iniciarà la batalla d'aquest dia i valentia per sobreviure física, moral i culturalment", va manifestar el CISCA.

Amnistia Internacional demana a les autoritats colombianes que prenguin urgentment les mesures adequades per garantir els drets de les comunitats rurals, entre els quals els drets a la salut, a l'aigua i a l'alimentació. Alhora, han d'exercir una presència estatal més enllà de la militar, aturant els operatius d'eradicació de coca i respectant els pactes en l'Acord de Pau.

Informació addicional

Malgrat l'emergència sanitària declarada per causa del COVID-19 i de l'Estat d'Emergència Econòmica, Social i Ecològica en tot el territori nacional, i a la sol·licitud de diversos organitzacions socials de suspendre els operatius d'eradicació forçada de coca durant la contingència, els operatius s'han seguit executant en almenys set departaments del país des que el govern va decretar l'aïllament preventiu obligatori per la pandèmia el 25 de març.

Organitzacions locals han denunciat ús excessiu de la força per part de militars, i la Comissió Intereclesial de Justícia i Paz ha reportat que la Policia i l'Exèrcit han dut a terme aquestes operacions sense prendre en consideració els protocols d'higiene i salubritat per evitar contagis de COVID-19.

L'11 de juliol, el Ministeri de Defensa Nacional va informar a diverses alcaldies de la regió del Catatumbo, entre les quals Convención, Teorama, Acarí i Sardinata, que la direcció antinarcòtics de la Policia Nacional iniciaria el 20 de juliol les operacions d'aspersió terrestre a plantacions de coca a les àrees autoritzades per l'autoritat nacional de llicències d'ambientals.