Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Colòmbia: Continuen la impunitat i les amenaces

21/2/07 - Dos anys després de la massacre de San José de Apartadó hi haurà concentracions de protesta a Espanya i a d'altres llocs del món.

amnistia amni, 

Madrid.- El 21 de febrer de 2005, vuit membres de la Comunidad de Paz de San José Apartadó, van ser assassinats a mans d'homes que es van identificar com a membres de l'exèrcit colombià. En el segon aniversari d'aquesta massacre, Amnistia Internacional i diverses organitzacions han convocat diferents actes de protesta a nombroses ciutats espanyoles i a d'altres països per demanar justícia i que no quedin impunes tants els crims que han assolat la comunitat civil durant les més de quatre dècades de conflicte armat a Colòmbia.

 

Els actes de protesta se celebraran avui a Madrid (en el qual l?actor Federico Luppi llegirà un manifest), Barcelona, Oviedo, Alacant, Múrcia, Cartagena, Santander, Elx, Osca, Vitòria, Alburquerque i Burgos; i durant els pròxims dies a Saragossa, Pamplona, València i Girona. Fora d'Espanya, també hi haurà actes en memòria de les víctimes a Washington, Brussel?les, Mont-real i nombroses ciutats d'Itàlia.

 

La Comunidad de Paz de San José Apartadó sempre ha insistit que els combatents es mantinguin fora de les zones que habita i conrea. No obstant això des que es va crear el 1997, en un esforç de la població civil per insistir en el seu dret de no ser arrossegats al conflicte armat intern, més de 160 dels seus membres han estat assassinats o han ?desaparegut?, la gran majoria a mans de les forces de seguretat i els seus aliats paramilitars, i els altres a mans de les FARC.

 

 

 

Últimes amenaces

 

Diversos testimonis que viuen a l'àrea de San José de Apartadó, en el municipi de Apartadó, departament d?Antioquia, han informat que, el 15 de gener de 2007, se'ls va acostar un grup de 10 homes armats que es van identificar com a paramilitars pertanyents a les Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC) i van demanar informació sobre la Comunidad de Paz, els seus dirigents i les persones que hi treballen. Segons els informes, també van dir als testimonis que estaven organitzant un grup especial per atacar la comunitat.

 

Amnistia Internacional ha documentat, i continua rebent informació referent a aquest assumpte, que en el departament d?Antioquia continuen operant forces paramilitars, a pesar de la seva suposada desmobilització com a part d'un procés promogut pel govern.

 

 

 

Ni veritat ni justícia ni reparació

 

Durant tot aquest temps, les autoritats colombianes no han dut a terme investigacions imparcials i exhaustives perquè aquest fets no quedin impunes, ni han pres mesures enèrgiques i efectives per protegir la Comunidad de Paz.

 

Amnistia Internacional demana la fi d'aquesta situació d'indefensió per a la població civil. ?L'única manera de garantir la protecció a llarg termini dels habitants de la Comunidad de Paz de San José Apartadó és posar fi a la impunitat que ha protegit els responsables d'abusos i violacions de drets humans contra ells?.

 

Tots aquests fets tornen a llançar seriosos dubtes sobre un suposat procés de desmobilització que segueix sense tenir en compte el dret de les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació i que sens dubte ha fracassat a l'hora de desmantellar de forma eficaç els grups paramilitars.

 

Amnistia Internacional ha advertit reiteradament que els grups paramilitars segueixen operant i violant els drets humans a tot el país, malgrat que el govern colombià assegura que han estat desmobilitzats més de 30.000 combatents.

 

 

 

Informació General

 

El conflicte que assota Colòmbia des de fa més de 40 anys és un cicle interminable de violència que ha produït un ingent nombre de víctimes civils. Entre els grups que més han sofert els abusos es troben les comunitats d'origen africà, indígenes, camperoles i desplaçades, així com els activistes de drets humans, comunitaris i sindicals. Aquests grups s'han organitzat cada vegada més per defensar els seus drets i, en fer-ho, s'han convertit en víctimes de greus amenaces i atemptats.

 

Els defensors i defensores de drets humans són objecte d'atemptats, intimidacions, amenaces, detencions i accions judicials arbitràries i infundades. L'objectiu sembla clar: crear un clima de temor per dissuadir els defensors i defensores dels drets humans de continuar amb el seu treball.

 

Totes les parts en conflicte continuen demostrant un gran menyspreu pels drets humans i el dret internacional humanitari, i totes han estat responsables de crims de guerra, crims de lesa humanitat i altres delictes tipificats en el dret internacional, com ara homicidis, desaparicions, tortures i segrests.

 

La impunitat pels abusos contra els drets humans segueix sent la norma a Colòmbia. Militars d'alta graduació, dirigents paramilitars i guerrillers continuen evadint-se de la justícia.

 

(21/02/2007)