Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: AI demana la fi de la justícia militar per jutjar violacions de drets humans

Rogelio Martínez, defensor de derechos humanos, del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado, (MOVICE). Va ser assassinat el 18 de maig de 2010. © MOVICE

Madrid.- Davant de la imminent visita a Espanya del president electe de Colòmbia, Juan Manuel Santos, Amnistia Internacional s'ha adreçat per carta al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per transmetre-li les principals preocupacions de l'organització sobre drets humans a Colòmbia, amb la petició que les traslladi al nou Govern colombià.


En el marc intern del conflicte armat que pateix Colòmbia des de fa més de 40 anys, Amnistia Internacional ha denunciat -i continua fent-ho- greus violacions i abusos de drets humans comeses per totes les parts implicades en el conflicte, amb la població civil com a víctima principal.

Entre totes les preocupacions, AI destaca els atacs que pateixen els defensors i defensores de drets humans i les persones de comunitats indígenes, afrodescendents i camperoles a Colòmbia; així com els senyals donats pel Govern colombià d'enfortir el sistema de justícia militar, en detriment de la justícia civil, a l'hora de jutjar violacions i abusos de drets humans.

Defensors i defensores de drets humans en risc

En els últims mesos, han augmentat les amenaces contra defensors i defensores de drets humans, així com cap a persones de les comunitats indígenes, afrodescendents i camperoles; diverses de les quals han estat assassinades. Amnistia Internacional tem que la situació d'inseguretat a què s’enfronten pugui agreujar-se durant l’etapa de transició d’un Govern a un altre, a causa que els autors d’abusos contra els drets humans podrien intentar aprofitar-la per silenciar les denúncies.

En aquest sentit, l’organització demana al Govern espanyol que insti al colombià a reconèixer la legitimitat i importància de les i els defensors de drets humans i del seu treball. Per a això, Amnistia Internacional sol·licita un pronunciament públic de suport a les i els defensors i una estratègia que garanteixi la seguretat de la seva labor a favor del respecte dels drets humans a Colòmbia.

Fi del sistema de justícia militar per enjudiciar les violacions de drets humans

Sobre el sistema de justícia militar, Amnistia Internacional també està preocupada  pel fet que el president electe de Colòmbia, Juan Manuel Santos, s'hagi pronunciat a favor d'enfortir-lo, malgrat que una sentència del Tribunal Constitucional de 1997 afirma que les violacions de drets humans en què estiguin implicats membres de les forces de seguretat han de ser investigades pel sistema de justícia civil. Els tribunals militars segueixen reclamant la seva jurisdicció sobre casos clau en els quals estan implicats membres de les forces de seguretat, alhora que de forma habitual s'abstenen d'investigar les violacions greus de drets humans comeses per agents de seguretat.

Alhora, Amnistia Internacional expressa la seva preocupació per les declaracions del president sortint, Álvaro Uribe, i de l'alt comandament militar demanant que les forces armades siguin protegides del seu processament en tribunals civils. El Govern colombià no ha de protegir els comandaments militars de ser processats per violacions de drets humans, perquè quedaria en dubte el seu compromís de lluita contra la impunitat. El respecte a les seves obligacions internacionals obliga el Govern colombià a posar a disposició judicial els qui cometin abusos contra els drets humans.

Amnistia Internacional demana al Govern espanyol que transmeti al Govern colombià la necessitat de prendre mesures fermes per acabar amb la impunitat al país, desmantellar els grups paramilitars i posar fi als seus vincles amb les forces de seguretat. Aquestes mesures han d'incloure que les violacions de drets humans siguin jutjades íntegrament en el sistema judicial civil.

El cas de Rogelio Martínez

Per fer visible la situació de vulnerabilitat a què s'exposen els defensors i defensores de drets humans i les seves famílies, Amnistia Internacional ha adjuntat a la carta amb les seves preocupacions, un seguit de casos que mostren la situació d’aquestes persones a Colòmbia. Aquest n’és un exemple.

Rogelio Martínez, diriginte del Moviment Nacional de Víctimes de Crims d'Estat (MOVICE) al departament de Sucre, nord-oest de Colòmbia, va ser assassinat el 18 de maig. Realitzava activitats per aconseguir la devolució de terres robades per grups paramilitars a comunitats camperoles en el municipi de San Onofre. El seu assassinat s'atribueix a grups paramilitars.

La família de Rogelio Martínez i 51 famílies més de la zona podrien estar també en perill, igual que Ingrid Vergara, dirigent del MOVICE a Sucre. Ingrid Vergara ha rebut diverses amenaces de mort en els últims dos anys, malgrat que les autoritats segueixen sense posar en pràctica les mesures de seguretat acordades. Ingrid Vergara i els seus companys del MOVICE han documentat i tret a la llum nombrosos casos d'homicidi i desaparició forçoses a mans de les forces de seguretat i grups paramilitars a la regió. Fins al moment, no s'ha detingut ningú en relació amb l'homicidi de Rogelio Martínez ni amb els atacs de què han estat objecte els membres de MOVICE a Sucre.