Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cimera Unió Europea-Xina

2/9/05 - La UE ha de continuar pressionant perquè es realitzin progressos reals sobre els drets humans a la Xina.

amnistia amni, 

La UE ha de continuar pressionant perquè es realitzin progressos reals sobre els drets humans a la Xina.

 

Brussel?les. - Poc abans de la cimera UE-Xina que se celebrarà a Beijing el 5 de setembre, Amnistia Internacional ha fet públic avui un document informatiu en el qual es revisen les àrees de preocupació plantejades per la Unió Europea sobre els drets humans a la Xina, i ha demanat a la UE que segueixi pressionant perquè es produeixin progressos reals.

 

A l'última troica ministerial UE-Xina, celebrada el maig del 2005, la UE, en relació amb la possibilitat futura d'aixecar l'embargament d'armes, va manifestar la seva preocupació pels drets humans en quatre àrees, concretament:

 

- la necessitat que es posi en llibertat les persones que romanen empresonades en relació amb el moviment de 1989 a favor de la democràcia;

 

- la necessitat de suavitzar la censura sobre els mitjans de comunicació;

 

- la necessitat de reformar el sistema de ?reeducació a través del treball?;

 

- la necessitat de ratificar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP).

 

En informar sobre casos relatius a aquestes quatre àrees, Amnistia Internacional considera que els progressos realitzats fins ara no són satisfactoris (vegi's Amnesty International Briefinh on EU concerns regarding human rights in China):

 

1. Reclusió de presos de Tiananmen: 16 anys després dels successos de la plaça de Tiananmen, desenes d'individus continuen empresonats, i el govern xinès es nega a portar a terme una investigació exhaustiva, independent i imparcial. Yu Dongyue, per exemple, està empresonat per haver llançat pintura, juntament amb altres dos joves, contra un retrat de Mao Zedong que hi ha penjat a la plaça de Tiananmen.

 

2. Llibertat d'expressió: en els últims sis mesos, les autoritats han incrementat els mitjans legals, tecnològics i polítics per vigilar i restringir el fluix d'informació i la llibertat d'expressió a diversos mitjans de comunicació. Entre altres coses, s'han imposat restriccions en àrees en les quals abans els ciutadans gaudien de llibertat, com els blog privats d'internet.

 

3. "Reeducació a través del treball": els progressos de les autoritats xineses per abolir o reformar la reeducació a través del treball semblen haver-se frenat en els últims mesos. La proposta d'una nova llei titulada Llei de Rectificació de Comportaments Il?legals sembla que no compleix les normes internacionals.

 

4. Ratificació del PIDCP: la detenció arbitrària de defensors dels drets humans, l'ampli ús de la pena de mort, la tortura i els maltractaments, i la falta d'accés immediat a assistència lletrada constitueixen violacions de drets fonamentals clau protegits pel PIDCP. La ratificació d'aquest Pacte seria un pas important perquè el govern xinès es comprometi a posar fi a aquestes pràctiques. No obstant això, a pesar de les seves promeses, el govern encara no ha establert un calendari concret per a la ratificació.

 

?Aplaudim el fet que la UE hagi condicionat l'aixecament del seu embargament d'armes a les reformes en matèria de drets humans?, ha manifestat Dick Oosting, director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la UE, ?però continuen existint motius de preocupació en totes les àrees sotmeses a escrutini. El govern xinès encara no ha presentat un pla de reforma coherent, i han d?adoptar-se mesures clares i congruents per millorar les pràctiques en drets humans?.

 

Amnistia Internacional demana a la UE que, en el debat sobre l'aixecament de l'embargament d'armes a Xina, continuï pressionant les autoritats d'aquest país perquè adoptin aquestes mesures.

 

(02/09/2005)