Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cimera Unió Europea - Amèrica Llatina i el Carib: Protegir les persones compromeses amb la defensa dels drets humans

10/5/06 - La sort dels qui arrisquen la vida per promoure els drets humans ha de ser un assumpte de primer ordre a la cimera entre la UE i Llatinoamèrica i el Carib.

amnistia amni, 

Brussel?les/Madrid.- La sort dels qui arrisquen la vida per promoure els drets humans ha de ser un assumpte de primer ordre a la cimera entre la Unió Europea (UE) i Llatinoamèrica i el Carib, afirma Amnistia Internacional.

 

Els representants governamentals que es reuneixen demà a Viena s'enfronten a un preocupant historial: en aquesta regió s'han comès més homicidis de defensors i defensores dels drets humans que en qualsevol altre lloc del món.

 

"Els governs han de plantar cara a aquestes xifres ?ha assenyalat Dick Oosting, director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la Unió Europea?. Si no creen un entorn segur, els defensors i defensores dels drets humans continuaran sense tenir ningú a qui recórrer en recerca de protecció.?

 

Les investigacions realitzades per Amnistia Internacional (AI) han mostrat que aquells que denuncien abusos contra els drets humans sofreixen un grau intolerable d'hostilitat i amenaces. En els últims anys s'ha perseguit periodistes, professionals del dret, sindicalistes i persones amb moltes altres activitats.

 

"La UE s'ha compromès a protegir els defensors i defensores dels drets humans a tot el món. Ha d'aprofitar l'ocasió per demanar a aquests governs que prenguin mesures concretes?, ha manifestat Oosting.

 

Una de les prioritats és posar fi a la impunitat. Són molt pocs els autors d'abusos contra els drets humans que compareixen davant la justícia, i els que ho fan solen quedar en llibertat. Aquest fet reforça el clima opressiu i de por que viuen les persones compromeses amb la defensa dels drets humans.

 

Als països amb conflictes armats, no són només els activistes els que corren perill, sinó la població sencera. A Colòmbia, per exemple, desenes de milers de persones han estat víctimes d'homicidi, ?desaparició?, tortura o segrest, i milions més s'han vist desplaçades per força durant els quatre últims decennis.

 

 

 

Recomanacions generals d'Amnistia Internacional

 

Amnistia Internacional demana que, en la línia de la declaració de Guadalajara de 2004, dirigida a augmentar la cohesió social, la UE i els seus socis de Llatinoamèrica i el Carib, aprofitin aquesta oportunitat per:

 

- Posar fi a la impunitat dels abusos contra els drets humans ratificant l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional i promulgant la legislació necessària per a la seva aplicació.

 

- Reconèixer la funció decisiva dels defensors i defensores dels drets humans i prestar-los la protecció que necessiten.

 

- Donar suport a l'establiment d'un tractat global per regular el comerç internacional d'armes.

 

 

 

Recomanacions d'Amnistia Internacional al govern espanyol

 

A Espanya, Amnistia Internacional s'ha dirigit per carta al President del Govern i al Ministre d'Afers exteriors per demanar-los que juguin un paper fonamental en aquesta cimera, promovent l'adopció de compromisos concrets en matèria de drets humans.

 

Alguns d'aquests compromisos són:

 

- Realitzar avaluacions dels efectes sobre els drets humans abans de signar un nou acord de comerç i inversió i després de la seva aprovació, des de la perspectiva del respecte de les obligacions internacionals dels estats.

 

- Demostrar el seu compromís amb la protecció dels drets humans de les dones, impulsant la ratificació, pels governs que encara no ho han fet, de la Convenció de les Nacions Unides sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona i el seu Protocol Facultatiu.

 

- Garantir una aplicació més activa de les Directrius de la UE, incloses les relatives als defensors dels drets humans.

 

 

 

Accions de l'organització

 

Membres i simpatitzants de AI estan participant en ?una marató? europea d'enviament de cartes a la Presidència de torn de la Unió Europea en les quals s'alerta sobre la situació d'alguns defensors de drets humans a tres països d'Amèrica Llatina, víctimes d'amenaces o per la seguretat dels quals es tem.

 

Són els següents:

 

- Guatemala: Temor per la Seguretat: Claudia Jeannette Rivas Rosil i els seus set fills. http://web.amnesty.org/library/Index/ESLAMR340102006?open&of=ESL-GTM.

 

- Colòmbia: Temor per la seguretat / amenaces de mort: Hollman Morris, Carlos Lozano i Daniel Coronell, periodistes.

http://web.amnesty.org/library/Index/ESLAMR230152006?open&of=ESL-COL.

 

- Equador: Temor per la seguretat / amenaces: María Diocelinda Iza Quinatoa i la seva família; personal de la UNOCANC. http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR280032006.

 

(10/05/2006)