Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cimera de Salut Global: dirigents han de renunciar a drets de propietat intel·lectual i pressionar les empreses farmacèutiques perquè comparteixin tecnologia que salva vides

© Alexis Lloret/Getty Images
  • Els dirigents del G20 han de renunciar a les patents de les vacunes i altres restriccions de la propietat intel·lectual per salvar vides.
  • 60.000 persones moren cada setmana a Amèrica del Sud i Àsia Meridional: no pot ignorar-se la pèrdua massiva de vides en llocs on escassegen les vacunes.
  • L'exempció dels drets de propietat intel·lectual ha d'incloure diagnòstics i tractaments.

Els i les dirigents del G20 que es reuneixen demà a la Cimera de Salut Global han d'afrontar la dura realitat que el rellotge avança i, si no es renuncia ara mateix als drets de propietat intel·lectual, la COVID-19 pot quedar fora de control durant anys.

Més de 60.000 persones van morir de COVID-19 a Amèrica del Sud i Àsia Meridional la setmana passada: més del 70% de les morts per aquesta causa al món en aquest període. L'oxigen escasseja i els sistemes de salut d'aquestes regions estan arribant a un punt crític. Al Pakistan, només una de cada 75 persones ha estat vacunada, en comparació amb els Estats Units, on una de cada dues ha rebut almenys una dosi.

Mentre els informes revelen que l'actual esborrany de declaració (coneguda com Declaració de Roma) que s'acordarà en la Cimera no inclou cap esment a l'alliberament de les patents sobre les vacunes, Amnistia Internacional demana que s'emprenguin accions urgents per abordar aquesta flagrant omissió.

"Acordar principis per prevenir futures pandèmies és lògic, però resulta difícil tenir confiança quan els Estats i les empreses estan eludint prendre les mesures clau que es necessiten per abordar la pandèmia que assota avui el món", ha manifestat Tamaryn Nelson, assessora sobre salut per Amnistia Internacional.

"La millor manera de preparar-nos per a les crisis de salut pública és prevenir-les per complet, i les vacunes exerceixen un paper clau en aquest esforç. Un centenar de països, entre els quals els Estats Units, han comprès la importància de renunciar als drets de propietat Intel·lectual per impulsar el subministrament de vacunes i la fi de la COVID-19. No obstant això, països com Alemanya, Austràlia, el Regne Unit i la UE estan fallant a la població mundial en negar-se a fer el mateix".

"Amb milers de persones morint cada dia, és clar que no ha de posar-se el benefici per davant de la salut. Els Estats han d'assumir la responsabilitat i pressionar les grans empreses farmacèutiques perquè comparteixin la seva tecnologia i els seus coneixements, de manera que tothom tingui una oportunitat justa d'accedir a la vacuna".

"Segons els plans actuals de distribució de vacunes, els països menys desenvolupats no rebran prou dosis suficients per obtenir una cobertura generalitzada fins almenys el 2023, i milions de persones seguiran morint sense les medicines i els tractaments que necessiten. Si el món sencer no està protegit, la salut de totes les persones, visquin on visquin, correrà perill, ja que és probable que sorgeixin variants que eludeixin les vacunes actuals".

"Hi ha una solució. Si les empreses farmacèutiques complissin amb les seves responsabilitats de drets humans i deixessin de captar suports contra els esforços destinats a ampliar l'accés i comencessin a compartir els seus coneixements i tecnologia, es podrien produir més vacunes a un preu més just. No obstant això, cap empresa ha accedit a compartir la seva propietat intel·lectual i els seus coneixements a través de l'Organització Mundial de la Salut. Suggerir que, amb els recursos necessaris, els països en desenvolupament no poden produir vacunes bioequivalents segures i de bona qualitat no només és discriminatori, sinó també curt de mires".

"Donada la nostra devastadora realitat, Amnistia Internacional demana als dirigents que, en la Cimera de Salut Global, actuïn amb energia respecte a la importància de renunciar a les restriccions de propietat intel·lectual per posar fi a la COVID-19".

"L'única forma d'acabar amb la pandèmia és acabar amb ella globalment. És hora que els Estats rics i les empreses farmacèutiques posin les persones per davant dels beneficis".

Informació complementària

A l'octubre de 2020, l'Índia i Sud-àfrica van sol·licitar una exempció que no permetria als països concedir ni executar patents ni altres drets específics de propietat intel·lectual relacionats amb productes per la COVID-19 fins que s'aconseguís la immunitat de grup a tot el món. Un nombre considerable de països d'ingressos baixos i mig-baixos van donar suport a la proposta. La majoria dels països d'ingressos alts, inclosa la UE i els seus Estats membres, s'hi van oposar. La UE és membre de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), de la qual els seus Estats membres també són membres per dret propi. La Comissió Europea representa a la UE en les reunions de l'OMC.

Si s'aconseguís un acord, l'exempció suspendria la implementació, aplicació i execució de determinats drets de propietat intel·lectual, com les patents sobre productes farmacèutics, i facilitaria el desenvolupament i la fabricació de més quantitat i a un preu més baix de proves diagnòstiques, tractaments i vacunes per a la COVID-19.

El 5 de maig de 2021, els Estats Units van canviar de postura i van dir que donarien suport a l'exempció, però limitant-se només a les vacunes.

Tant les normes internacionals de drets humans com les normes comercials deixen clar que la protecció de la propietat intel·lectual mai no ha d'aplicar-se a costa de la salut pública.

Els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç (ADPIC), de l'OMC, estableixen unes normes mínimes per a moltes formes de propietat intel·lectual que són aplicables a les empreses farmacèutiques, com els drets d'autor, les marques, les patents, la informació no divulgada (inclosos els secrets comercials i les dades de proves) i les pràctiques anticompetitives.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha establert l'Accés Mancomunat a Tecnologia contra la COVID-19 (C-TAP) perquè les empreses poguessin compartir dades i coneixements, i després acordar llicències de producció i transferències de tecnologia a altres potencials productors, amb la finalitat d'assegurar l'accés més ràpid de la població a vacunes en qualsevol lloc. Fins al moment, cap empresa farmacèutica s'ha sumat al programa de posada en comú de dades.