Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Atrapades pel virus i la passivitat de tres ministeris: creixen els contagis i es deteriora la situació al CETI de Melilla

  • Interior, Sanitat i Migracions es passen la pilota mentre més de 1.300 persones continuen amuntegades en un centre habilitat només per a 782, on és impossible garantir el dret a la salut, i on s'han detectat els primers casos de COVID-19.
  • El Govern espanyol es resisteix a complir diverses sentències sobre lliure circulació; l'última, del Tribunal Suprem al juliol, que indiquen que els sol·licitants d'asil a les ciutats autònomes de Ceuta o Melilla, una vegada que la seva sol·licitud és admesa a tràmit, tenen dret a circular per tot el país.

Aquesta setmana es compleixen quatre mesos des que es va fer l'últim dels trasllats des del Centre d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI) de Melilla, on centenars de persones es troben amuntegades en un espai on no es poden complir les condicions de seguretat sanitària recomanades per les autoritats per fer front a la situació produïda per la COVID-19.

En total, han passat 125 dies des que es va produir l'últim trasllat de 136 persones al maig, tot i que els contagis han anat en augment i en l'actualitat hi ha almenys 85 casos de coronavirus en un centre que no compta amb llocs apropiats per a l'aïllament si apareixen brots com aquest. Amnistia Internacional, que porta des de l'inici de la pandèmia denunciant la situació en el CETI de Melilla, exigeix, davant la manca de resposta per part del Ministeri d'Interior, que autoritats de Sanitat o Migracions alleugin l'amuntegament en el CETI.

L'organització lamenta que els tres ministeris es passin la pilota entre ells sense prendre una decisió que garanteixi la salut d'aquestes persones. Així ho va reflectir també ahir en la seva compareixença el Secretari d'Estat de Seguretat del Ministeri d'Interior, Rafael Pérez Ruiz, qui, en ser preguntat pels CETIS, va assegurar que "correspon al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, tenint una coordinació i comunicació gairebé diària amb la Secretària d'Estat de Migracions".

A més de la situació d'amuntegament en què es troben les persones migrants i possibles refugiades, l'organització lamenta que les autoritats es resisteixin a complir les nombroses sentències sobre lliure circulació de sol·licitants d'asil dictades pels tribunals. Així li va recordar una vegada més el Tribunal Suprem, en una sentència que reconeix la llibertat de moviment en tot el territori nacional de les persones sol·licitants d'asil admeses a tràmit. Aquesta resolució no fa sinó confirmar el que altres 22 sentències de tribunals de justícia d'Andalusia i Madrid porten dient des de l'any 2010. No obstant això, malgrat això, 250 persones sol·licitants d'asil, moltes d'elles dones i nens en situació de vulnerabilitat, segueixen retingudes en el CETI de Melilla en condicions lamentables, sense poder sortir de la ciutat i traslladar-se a un lloc segur. L'última excusa, denuncia l'organització, ha estat la necessitat d'haver de dur a terme canvis administratius i modificar una instrucció de 2010 per poder complir la sentència del Suprem, tal com va declarar ahir el Secretari d'Estat de Seguretat en seu parlamentària.

"Portem molts mesos demanant al Ministeri d'Interior un pla per descongestionar el centre i accelerar els trasllats a la Península, especialment de les persones vulnerables com a dones víctimes de violència de gènere, nens i nenes, persones del col·lectiu LGBTI, o aquelles que expliquen ja amb protecció internacional. Però sembla que la salut d'aquestes persones no importa, sinó que cada ministeri descarrega la responsabilitat en l'altre, sense que ningú finalment prengui la decisió", lamenta Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

"Ja vam avisar des de l'inici de la pandèmia sobre els possibles contagis i la dificultat per mantenir les distàncies de seguretat en un centre tan amuntegat, així com l'absència de condicions higièniques necessàries, i de la manca d'accés a materials de protecció com ara guants i màscares. Esperem no haver de lamentar res més greu. Estem enmig d'una pandèmia i totes les persones tenen dret al fet que la seva salut sigui protegida, independentment del lloc on es trobin", afegeix el director d'AI.

L'organització també ha volgut donar la veu d'alarma una vegada més sobre la situació en què es troben les persones a la Plaça de Toros de Melilla, convertida en un espai per albergar persones vulnerables durant aquesta crisi sanitària. Malgrat el trasllat de gairebé 60 persones del passat 2 de setembre, encara es troben en situació d'amuntegament almenys unes 100 persones subsaharianes, moltes d'elles sol·licitants d'asil. L'espai habilitat per a elles es troba en unes condicions deplorables, amb els llits disposats sense la menor distància i amb sol dos banys per a higiene personal.

Més informació
Amnistia Internacional ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat, així com al d'Interior i d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, per exigir el trasllat urgent de persones migrants i possibles refugiades, especialment de les més vulnerables, des del CETI amuntegat de Melilla fins a la Península, així com mesures adequades per garantir la salut de les persones als centres.