Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cent dies després, s'han de respectar els drets dels joves de Hong Kong detinguts a la Xina

REUTERS/Tyrone Siu

Els drets humans de 12 joves de Hong Kong (11 homes i una dona), a qui les autoritats xineses mantenen en règim d'incomunicació des que els van interceptar quan fugien de Hong Kong en una llanxa motora, han de respectar-se, ha dit Amnistia Internacional Hong Kong avui, quan es compleixen 100 dies de la seva detenció.

Les autoritats han negat al grup -amb dos dels integrants menors de 18 anys en el moment de la detenció- els serveis dels advocats que les seves famílies van designar des de la seva detenció, el 23 d'agost, i els joves corren perill imminent de tortura.

"La situació d'aquests 12 joves és summament preocupant. Durant els últims cent dies, la policia xinesa els ha sotmès a algunes de les seves tàctiques més habituals".

"Els han privat del seu dret humà bàsic a un judici amb garanties, inclosa l'oportunitat de triar els seus advocats, i corren perill de patir tortura i maltractaments. Als seus familiars se'ls ha negat reiteradament la possibilitat d'accedir-hi, i almenys sis advocats han estat amenaçats per les autoritats xineses perquè es retirin del cas.

La Xina ha de permetre als '12 de Hong Kong' que tinguin accés regular a les seves famílies i als advocats que triïn

Amnistia Internacional

"LA Xina ha de permetre als "12 d'Hong Kong", dos dels quals eren menors d'edat en el moment del seu arrest, que tinguin accés regular a les seves famílies i als advocats triats per aquestes. També han de garantir que els joves no siguin sotmesos a tortura ni a altres maltractaments".

Informació complementària

Xeng Tsz-ho, Xeung Chun-fu, Liu Tsz-man, Quinn Moon, Tang Kai-yin, Li Tsz-yin, Li Yu-hin, Wong Wai-yin i quatre més persones més (en total 11 homes i una dona) van ser interceptades per agents de la guàrdia costanera de la Xina continental després d'haver sortit de Hong Kong en una llanxa motora el 23 d'agost de 2020.

El 30 de setembre de 2020, la fiscalia popular del districte de Yantian va anunciar que havia aprovat l'arrest d'aquests 12 hongkoneses, la qual cosa significa que poden seguir sota custòdia tres mesos o més mentre la policia investiga el seu cas.

Quinn i Tang van ser detinguts per presumptament "organitzar el pas clandestí de persones per frontera", i els altres deu, per "creuar clandestinament la frontera". El govern de Hong Kong ha deixat clar que no té intenció d'interferir en "l'aplicació de la llei per part d'altres jurisdiccions".

Amnistia Internacional ha documentat nombrosos casos de persones detingudes a la Xina continental -moltes de les quals defensores dels drets humans- que han estat privades del seu dret a veure als advocats que elles mateixes o les seves famílies han triat per representar-les.

En alguns casos, les autoritats han designat advocats per a les persones detingudes sense la seva autorització ni la de les seves famílies. En altres, han amenaçat advocats perquè es retirin dels casos.

Les autoritats també han afirmat, sense aportar prova alguna, que els detinguts han acomiadat als advocats contractats per les seves famílies, i han impedit a aquestes que contractin assistència lletrada. Tot això equival en la pràctica a privar a les persones detingudes del seu dret a assistència lletrada. Quan es priva a una persona d'aquest dret, amb freqüència se li nega també informació sobre els seus drets jurídics, amb el que queda més exposada a procediments jurídics injusts.