Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Camerun: un líder de l'oposició i més de 100 simpatitzants s'enfronten a la pena de mort

El líder de l'oposició Maurice Kamto serà citat avui per un tribunal militar per a respondre per càrrecs punibles amb la pena de mort, mentre les autoritats cameruneses intensifiquen la seva repressió postelectoral contra els qui les critiquen. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui.

Kamto, president del Moviment pel Renaixement de Camerun (Mouvement pour la Renaissance du Cameroun-MRC), és la primera persona a ser citada per un jutge d'instrucció del grup de 131 persones a les quals es va detenir arbitràriament el mes passat i que van ser acusades pel tribunal militar de rebel·lió, hostilitat contra la pàtria, incitació a la insurrecció, delicte contra el president de la República i destrucció d'edificis i béns públics. Totes aquestes persones s'enfronten a la pena capital, exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant i una violació del dret a la vida.

“Resulta aterridor que les autoritats cameruneses estiguin considerant la possibilitat de condemnar a Maurice Kamto a mort simplement per atrevir-se a participar en una protesta pacífica. Kamto és una de les moltes persones que s'han vist atrapades en una onada de detencions massives mentre les autoritats intenten silenciar als qui les critiquen”, ha manifestat Marie-Evelyne Petrus Barry, directora regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica Occidental i Central.   

“A més d'haver vist aixafat el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, molts dels membres de l'oposició camerunesa s'enfronten ara a judicis injustos davant tribunals militars. Demanem a les autoritats que desisteixin del seu implacable atac contra les veus discrepants. Els civils no han de ser jutjats per tribunals militars i no han d'enfrontar-se a la pena de mort per exercir els seus drets humans.”

Els òrgans internacionals i regionals de drets humans, inclosa la Comissió Africana de Drets Humans i dels Pobles, consideren que els tribunals militars no han de tenir, en cap circumstància, jurisdicció sobre la població civil. Això està reconegut també en els Principis sobre Judicis Justos a Àfrica.

Després de la seva detenció el 28 de gener, Maurice Kamto, que també era candidat a la presidència, va passar detingut dues setmanes, durant les quals els seus advocats i familiars només el van veure en una ocasió. Roman reclòs a la Presó Principal de Yaoundé juntament amb sis simpatitzants i membres del MRC. Els altres 131 estan reclosos en una presó diferent. Amnistia Internacional considera que, per a començar, mai haurien d'haver estat detinguts.

El 19 de febrer, 12 integrants d'un altre grup de 15 membres de l'oposició detinguts el 26 de gener a Yaoundé van comparèixer davant un tribunal ordinari. Segons el fiscal, havien estat detinguts per intentar participar en una manifestació prohibida. La vista es va ajornar fins al 25 de febrer.
“Les autoritats han de cessar en la seva actitud de tolerar cada vegada menys les crítiques, i han de prendre mesures concretes per a promoure els drets humans”, ha manifestat Marie-Evelyne Petrus Barry.