Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cal control i transparència en el comerç d'armes

12/12/05 - La Proposició No de Llei que es debatrà demà ha estat impulsada per Amnistia Internacional, Greenpeace i Intermón Oxfam en la seva campanya per evitar que les armes espanyoles arribin a destinacions "equivocades".

amnistia amni, 

Madrid/Barcelona.- Demà, després d'un any de treball parlamentari per part d'Amnistia Internacional, Greenpeace i Intermón Oxfam, el Congrés dels Diputats debatrà una Proposició No de Llei que demana al Govern que presenti un Projecte de Llei per al control del comerç d'armes en el termini d'un any . Encara que amb retard, aquesta PNdL representa un avenç substancial en la campanya pel control i la transparència del comerç d'armes que aquestes ONG tenen en marxa des de fa anys.

 

?Necessitem una llei que garanteixi que les armes espanyoles no arriben a destinacions equivocades i per això instem a tots els grups polítics a aprovar aquesta PNdL?, van afirmar les ONG, que en els últims anys han analitzat les exportacions espanyoles constatant que en molts casos les armes arriben a països en conflicte o on hi ha greus violacions dels drets humans. Així, el 2004 Espanya va exportar armes a països com ara Colòmbia, Israel i l?Aràbia Saudita, i fins a un 40% de les destinacions de les armes podrien no superar l'aplicació del Codi de Conducta de la Unió Europea sobre exportació d'armes.

 

Mentre s'aprova la Llei, les ONG demanen al Govern que no esperi per augmentar la transparència en la informació oficial sobre vendes d'armes, adaptant les millors pràctiques de països del nostre entorn, i que apliqui estrictament i escrupolosament els criteris del Codi de Conducta de la Unió Europea en aquesta matèria.

 

Les informacions aparegudes recentment als mitjans de comunicació sobre venda d'armes espanyoles a Veneçuela, Colòmbia i Angola suggereixen, una vegada més, que el Codi de Conducta no s'està aplicant amb rigor. El Govern espanyol ha d'explicar quines garanties té que les vendes anunciades no posen en risc els drets humans o l'estabilitat de la regió.

 

Especialment preocupant resulta el cas de Colòmbia, un país immers en un conflicte armat caracteritzat per les violacions dels drets humans. A més, el Congrés dels Diputats va aprovar una Proposició No de Llei instant al Govern a condicionar la venda d'armes a aquest país al respecte dels drets humans. Així, amb aquesta venda no només s'estaria vulnerant clarament el Codi de Conducta, sinó que no es respectaria la recomanació del Congrés. Igualment en el cas de Veneçuela, el Govern espanyol ha d'explicar com ha interpretat els criteris del Codi de Conducta i quines garanties té que aquesta venda no pot perjudicar l'estabilitat de la regió.

 

Quant a les possibles vendes a Angola, cal recordar que es tracta un país on les tensions militars encara tenen lloc a la zona de Cabinda, i continuen sent nombrosos els informes de violència política i de violacions de drets humans comeses per soldats i policies del país, inclosos els desallotjaments forçats de famílies.

 

?Demà el Congrés dels Diputats té l'oportunitat de donar un pas endavant històric a favor del control del comerç d'armes i celebrem que aquesta iniciativa hagi comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris. Un cop aprovada, treballarem perquè la futura Llei permeti als ciutadans saber amb detall quin tipus d'armes, en quina quantitat i per quin valor es venen a cada país i que estableixi clarament quan i amb quines condicions es poden exportar armes espanyoles", van afegir les ONG.

 

(12/12/2005)