Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Burundi: la suspensió d'ONG enfonsarà alguns serveis vitals en el caos

Foto: Spencer Platt/Getty Images


"La suspensió per Burundi de gairebé totes les organitzacions no governamentals (ONG) internacionals que operen al país és una mesura enormement repressiva que tindrà greus repercussions per algunes de les persones més vulnerables del país", ha afirmat Amnistia Internacional després de l'entrada en vigor de la suspensió anunciada la setmana passada.

El ministre de l'Interior de Burundi ha confirmat avui en una reunió amb representants d'ONG que només les organitzacions que gestionen hospitals i escoles estaran exemptes de la suspensió.

"La suspensió de gairebé totes les ONG internacionals a Burundi és una decisió radical i arbitrària que causarà un patiment innecessari entre la població que depèn dels serveis vitals que presten aquestes organitzacions i les ONG locals associades", ha afirmat Sarah Jackson, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs.

"Les mesures anunciades són poc precises i constitueixen una ingerència invasiva de l'Estat en els afers interns de les organitzacions no governamentals. Aquesta mesura repressiva s'ha adoptat després de les restriccions creixents imposades a l'espai de la societat civil i ha d'anul·lar-se immediatament".

El Consell de Seguretat Nacional de Burundi va anunciar la suspensió de tres mesos el 27 de setembre. Aquesta mesura s'ha adoptat després de l'entrada en vigor al gener de 2017 d'una nova llei que regula les ONG estrangeres.

En la reunió d'avui, el ministre de l'Interior va dir que les ONG internacionals tenien un termini de tres mesos per presentar quatre documents o, en cas contrari, serien eliminades del registre.

Els quatre documents són: un acord de cooperació signat amb el Ministeri de Relacions Exteriors, un memoràndum sobre l'aplicació de la llei sobre ONG estrangeres i el pla nacional de desenvolupament, un acord amb el Ministeri de Finances que respectaran les normes bancàries, i un pla per eliminar progressivament les desigualtats ètniques en el personal de les seves organitzacions en el termini de tres anys.

Mentrestant, totes les ONG que treballen en el sector sanitari han rebut l'ordre de presentar els seus acords d'associació davant del Ministeri de Salut i d'assistir a una reunió el 15 d'octubre, sota pena de ser eliminades del registre. La directiva i la forma en què s'ha comunicat han causat molta confusió i incertesa.