Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Burkina Fasso: Estan morint dones embarassades a causa de la discriminació

Ouagadougou.– “Estan morint dones innecessàriament durant l'embaràs i el part perquè la discriminació els impedeix accedir als serveis de salut sexual i reproductiva, incapacitant-les per prendre decisions fonamentals sobre el seu embaràs”, afirma Amnistia Internacional en un informe que ha publicat avui. A Burkina Faso, més de 2.000 dones moren anualment a causa de complicacions en l'embaràs i el part, segons dades oficials. En el seu informe Giving Life, Risking Death, Amnistia Internacional conclou que moltes d'aquestes morts podien haver-se evitat fàcilment si les dones haguessin pogut accedir a temps a l'assistència mèdica adequada.

“Tota dona té dret a la vida i a rebre l'assistència mèdica adequada, i el govern ha de redoblar els seus esforços per abordar la mortalitat materna prevenible –va dir Claudio Cordone, secretari general provisional d'Amnistia Internacional–. Les dones de Burkina Faso estan atrapades en un cercle viciós de discriminació en el qual és possible que morin en donar a llum.”

A Burkina Faso, la majoria de les dones estan supeditades als homes a la seva vida, amb escàs o nul control sobre decisions fonamentals com: quan sol·licitar assistència mèdica o en quin moment i amb quin espaiament quedar-se embarassades, malgrat  tenen igualtat de drets segons la legislació burkinesa. Dones i nenes segueixen estant sotmeses al matrimoni precoç i la mutilació genital.

El govern burkinès, amb ajuda de la comunitat de donants, ha elaborat ambicioses estratègies que han aconseguit reduir els índexs de mortalitat materna en algunes parts del país. Però aquestes estratègies s'han vist perjudicades per fallades en la implementació i per la falta de rendició de comptes, que garanteix immunitat al personal mèdic que comet abusos, com el cobrament il·legal pels serveis.

La pobresa és un factor que contribueix a la mortalitat materna prevenible, especialment en el cas de dones sense recursos econòmics que viuen en zones rurals i s'enfronten a obstacles tant d'índole econòmica com geogràfica per accedir a l'assistència mèdica. El 2006, el govern burkinès va aprovar una política per subvencionar el 80 per cent de les despeses del part i prestar el servei sense cap cost a les dones amb menys recursos. No obstant això, aquesta política no s'ha promocionat bé, el que ha fet possible l'explotació per part de personal mèdic corrupte. Tampoc s'han establert uns criteris per determinar qui pot optar a l'assistència subvencionada, per la qual cosa les despeses segueixen actuant com una barrera en l'accés a l'assistència mèdica.

Segons l'informe d'Amnistia Internacional, la desigualtat d'accés a centres de salut adequats “especialment a les zones rurals”, l'escassetat de subministraments mèdics i de personal format i les actituds negatives o discriminatòries dels treballadors de la salut també són impediments perquè les dones rebin assistència.

“La mortalitat materna és una tragèdia que priva d'esposes, mares, germanes i filles a les famílies cada any –va afirmar Claudio Cordone–. Mentre no es permeti a les dones tenir el control del seu propi cos, seguiran morint a milers.”

Les autoritats han reaccionat a l'informe, que se'ls va enviar amb antelació, expressant la seva satisfacció pel treball “minuciós i important” que ha realitzat Amnistia Internacional, si bé insisteixen que els casos de conducta indeguda per part de personal mèdic són “aïllats” i reiteren el seu compromís d'abordar el problema de la mortalitat materna al país.

Amnistia Internacional ha demanat al govern que ampliï i millori l'accés als serveis de planificació familiar, suprimeixi les barreres econòmiques per accedir als serveis de salut materna, garanteixi una distribució uniforme dels centres de salut i de personal preparat en tot el país, i estableixi un mecanisme de rendició de comptes accessible i ben divulgat per ajudar a combatre la corrupció i la mala administració.

Nota per a periodistes
  • Burkina Faso és un dels països més pobres del món; ocupa el lloc 177 entre els 182 països que figuren en l'Informe sobre Desenvolupament Humà 2009 del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).
  • Entre el 28 de gener i el 9 de febrer, una caravana de campanya recorrerà Burkina Faso per difondre notícies sobre la campanya d'Amnistia Internacional destinada a acabar amb la mortalitat materna al país i oferir informació que estimuli el debat.
  • Entre el 10 i el 13 de febrer, el secretari general provisional d'Amnistia Internacional es reunirà amb alts representants del govern del país per informar-los dels resultats de la caravana i debatre els plans del govern per abordar la mortalitat materna.
  • La campanya per posar fi a la mortalitat materna a Burkina Faso forma part de la campanya Exigeix Dignitat d'Amnistia Internacional, inaugurada al maig de 2009. El setembre d'aquest any, Amnistia Internacional va engegar una campanya per acabar amb la mortalitat materna i una caravana de campanya a Sierra Leone.
  •  Amnistia Internacional considera que la pobresa és un problema de drets humans i a través de la seva campanya Exigeix Dignitat demana la fi de les violacions de drets humans que condueixen a la pobresa i l'agreugen.
  • La campanya mobilitza a persones de tot el món perquè exigeixin als seus governs, empreses i altres agents influents que escoltin les veus dels qui viuen en la pobresa i reconeguin i protegeixin els seus drets. Si desitgen més informació, visitin: http://www.amnistiacatalunya.org/paginas/la-nostra-feina/campanyes/exigeix-dignitat/