Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brunei ha d'aturar els plans d'introduir la lapidació i altres penes cruels

Hassanal Bolkiah, sultà de Brunei Darussalam
Hassanal Bolkiah, actual sultà de Brunei Darussalam. Foto: Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images
En resposta a la notícia que Brunei Darussalam ha enllestit avui la implementació d'un nou Codi Penal Islàmic que introdueix penes cruels, com la mort per lapidació per mantenir relacions sexuals amb persones del mateix sexe, o l'amputació per robatori, Stephen Cockburn, director adjunt d'Afers Globals d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"
Ens preocupa enormement que aquestes penes cruels avui hagin esdevingut llei a Brunei".

"Aquest nou codi penal permet penes, com l'amputació o la mort per lapidació, que són indescriptiblement cruels i no tenen cabuda en cap país del món".

"Ens alarma el fet que el codi criminalitza conductes que no haurien de ser considerades delicte en absolut. La comunitat internacional ha de seguir condemnant la decisió de Brunei de posar en pràctica aquestes penes cruels".

"Les autoritats de Brunei han d'abstenir-se d'implementar aquestes lleis, i han de prendre les mesures necessàries per derogar aquesta legislació inacceptable i adaptar-la al dret i les normes internacionals de drets humans".

Aquestes penes s'inclouen en els articles recentment implementats del Codi Penal Islàmic que entra en vigor avui a Brunei.

Informació complementària

Brunei Darussalam ha signat, però encara no ha ratificat, la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, i en l'examen sobre la situació dels drets humans al qual va ser sotmès a l'ONU el 2014 va rebutjar totes les recomanacions.

Segons el dret internacional dels drets humans, el càstig corporal en totes les seves formes, com la lapidació, l'amputació o la flagel·lació, constitueix tortura o penes cruels, inhumanes o degradants, prohibides en totes les circumstàncies.

Encara que Brunei manté la pena de mort en la legislació, és abolicionista en la pràctica. El 2017 es va imposar una nova condemna a mort, per un delicte relacionat amb drogues.

El Codi Penal Islàmic de Brunei no substitueix el dret civil, però s'espera que s'utilitzi en conjunció amb aquest; segons la informació disponible, cada cas requereix una decisió inicial per determinar si ha de ser  jutjat en virtut de la llei civil o de la llei islàmica.