Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Brasil, un any d'impunitat: autoritats han de jutjar els responsables de l'assassinat de Marielle Franco

Marinete da Silva, mare de Marielle Franco, i altres familiars. Foto: © Elisângela Leite

Transcorregut un any de l'homicidi de la defensora dels drets humans i regidora de Rio de Janeiro Marielle Franco i del seu conductor, Anderson Gomes, les autoritats brasileres no han ofert encara respostes adequades a les seves famílies ni a la societat, i la seva incapacitat a l'hora d' identificar els responsables i portar-los davant la justícia continua posant altres defensors i defensores dels drets humans en situació de risc.

“Després d'un any de recerca, la incapacitat de les autoritats brasileres per a resoldre l'homicidi de Marielle Franco transmet el missatge que els atacs contra defensors i defensores dels drets humans quedaran impunes”, ha assenyalat Erika Guevara-Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

“Les autoritats que van prendre possessió dels seus càrrecs després de les eleccions de l'any passat han de portar davant la justícia els qui van ordenar i van cometre l'homicidi i demostrar que al Brasil no es toleraran aquest tipus d'atacs.”

Marielle Franco i Anderson Gomes van morir a trets mentre passaven amb el seu vehicle pel barri carioca d'Estadio la nit del 14 de març de 2018. Informació revelada per les autoritats i descoberta per la premsa fa témer que la recerca no hagi seguit el degut procés i s'hagi vist influïda per ingerències externes.

Amnistia Internacional demana a les autoritats brasileres que respectin el degut procés i designin un equip extern i independent d'experts per a fer un seguiment de la investigació i examinar tota possible negligència, irregularitat o ingerència indeguda. Les autoritats deuen també prendre totes les mesures necessàries per a garantir la seguretat dels testimonis de l'homicidi i de les famílies de Marielle Franco i Anderson Gomes d'acord amb les seves necessitats i desitjos específics.

“Un any després de la mort de Marielle Franco, és evident que va ser un homicidi selectiu, acuradament planejat i executat i en el qual és probable que participessin d'alguna manera agents de l'Estat”, ha afirmat Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional el Brasil.

“Les autoritats brasileres han de garantir el dret de les famílies de Marielle Franco i Anderson Gomes a la veritat, la justícia i la reparació. No descansarem fins que es faci justícia.”

El Brasil és un dels països amb més mortalitat del món per als defensors i defensores dels drets humans. Com ha documentat Amnistia Internacional anteriorment, les autoritats brasileres tenen un historial pèssim en les investigacions d'homicidis de defensors i defensores dels drets humans i d'homicidis amb agents de policia implicats.

Amnistia Internacional ha mobilitzat en l'últim any centenars de milers de persones de tot el món en demanda de justícia per a Marielle. Margaret Huang, directora executiva d'Amnistia Internacional els Estats Units, visitarà el Brasil de l'11 al 14 de març, quan es compleix un any de l'homicidi, per a recordar a les autoritats brasileres que el món està vigilant i no descansarà fins que s'hagi resolt el cas.

Amnistia Internacional insta la comunitat internacional, inclosos governs i organitzacions intergovernamentals, a adreçar-se a les autoritats brasileres per a demanar-los que identifiquin els qui van ordenar i van cometre l'homicidi i els portin davant la justícia per a ser sotmesos a un judici just i que compleixi les normes internacionals.

Informació addicional:

Coneguda per defensar els drets humans de les joves negres, les dones, la població de les faveles i les persones LGBTI, Marielle – una dona bisexual negra que va néixer en una favela – va ser elegida regidora de Rio de Janeiro el 2016. Abans, del 2006 a 2016, havia treballat a la Comissió Estatal de Drets Humans de Rio de Janeiro, on solia denunciar les execucions extrajudicials i altres violacions de drets humans comeses per agents de la policia i les forces de seguretat de l'estat. Poc abans que la matessin havia estat designada per vigilar la intervenció federal en la seguretat pública a Rio de Janeiro.

Les autoritats que investiguen la mort de Marielle no han confirmat ni negat que estiguin seguint les línies d'investigació indicades en els mitjans de comunicació sobre la possible participació en ella d'agents de la policia militar, milícies o un grup de sicaris professionals conegut com la “oficina del crim”.

La informació publicada en la premsa indica que l'arma assassina va ser un subfusell HK-MP5, model l'ús del qual al Brasil està restringit a personal de seguretat i militar i a determinats agents del sistema justícia penal. Diverses armes d'aquest model registrades en l'inventari de la policia civil de Rio de Janeiro el 2011 van desaparèixer posteriorment, mentre que la munició utilitzada en el crim pertanyia pel que sembla a un lot de la policia federal que va desaparèixer també fa uns anys.

Segons testimonis, tant el vehicle de Marielle com el dels qui la van matar estaven circulant quan es van efectuar els trets. La precisió d'aquests, diversos dels quals van penetrar el cap de Marielle, indica que qui els va fer havia rebut entrenament especialitzat. Les càmeres de vigilància del lloc exacte dels fets havien estat apagades un o dos dies abans. Altres imatges de dispositius de vigilància mostren a dos vehicles seguint Marielle la nit de l'homicidi. Els mitjans de comunicació locals van informar que portaven matrícules falses.

Al llarg de la investigació, perits forenses han formulat denúncies públiques de negligència, procediments incorrectes i incompliments del degut procés. Entre altres coses han afirmat que no es va efectuar un examen de raigs X dels cadàvers en l'autòpsia, que no es va deixar l'automòbil ben emmagatzemat i que no es va prendre declaració a testimonis de l'homicidi.