Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brasil: manca de progrés en investigació sobre Marielle Franco destaca deficiències en sistema de justícia penal

© Ascom/ Câmara Rio

"L'absència d'avenços en la investigació sobre l'assassinat de la defensora dels drets humans i regidora de l'ajuntament de Rio de Janeiro, Marielle Franco, i del seu xofer Anderson Gomes el 14 de març qüestiona la credibilitat del sistema de justícia penal de Brasil", ha declarat avui Amnistia Internacional, quatre mesos després d'aquestes morts.

"Després de quatre mesos, el fet que l'assassinat de Marielle Franco segueixi sense resoldre demostra la ineficàcia i l'aparent manca de voluntat de les institucions del sistema de justícia penal brasiler per resoldre el cas. És urgent que un mecanisme extern i independent monitoregi les actuacions", ha explicat Jurema Werneck, directora d'Amnistia Internacional Brasil.

"El secret i la confidencialitat concebuts per garantir l'eficàcia de la investigació no poden servir de cortina de fum per al silenci de les autoritats responsables d'aclarir els fets que envolten l'assassinat de Marielle. Hem d'identificar i exigir comptes no només a qui va fer els trets, sinó també a qui va ordenar el crim, a més de determinar-ne el mòbil".

La investigació no ha aclarit encara les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació segons les quals unes càmeres de seguretat enfocades cap al lloc del delicte van ser apagades la vigília de l'atemptat i que les bales disparades eren part d'un lot venut a la Policia Federal brasilera. Segons informes, l'arma utilitzada en l'assassinat va ser una metralladora d'ús exclusiu de les forces de seguretat, i s'havia denunciat la desaparició d'armes del mateix model de l'arsenal de la Policia Civil. La manera en què es va cometre l'assassinat i la precisió dels trets realitzats indiquen també la possibilitat que alguns dels perpetradors rebessin un entrenament especialitzat.

La premsa brasilera va informar que el president Michel Témer havia mantingut una reunió al maig amb el ministre de la Seguretat Pública Raul Jungmann i el general Walter Braga Netto, oficial al comandament de la intervenció militar en la seguretat pública de Rio de Janeiro, en la qual presumptament van acordar un pacte de silenci entorn del cas per donar suport a la divisió d'Homicidis de la Policia Civil, que dirigeix la investigació.

"La no resolució d'aquest cas mostra la manca de compromís de l'Estat brasiler amb els defensors i les defensores dels drets humans. El fet que una defensora dels drets humans tan coneguda pugui ser assassinada sense que les autoritats responguin amb fermesa posa a altres persones en perill", ha afegit Werneck.

"En vida, Marielle sempre va defensar la justícia i va lluitar contra la violència de l'Estat. Pressionar perquè es resolgui aquest crim és una manera de mantenir vius la seva lluita pels drets humans, el seu llegat i el seu record".

Marielle Franco, defensora dels drets humans

Nascuda i criada a la favela Maré de Rio, Marielle era sociòloga i va començar a treballar en drets humans el 2000, després de la mort d'una amiga en un tiroteig al barri on vivien. El 2007 es va incorporar a la Comissió per a la Defensa dels Drets Humans i la Ciutadania de l'òrgan legislatiu de l'estat de Rio.

Durant els deu anys que va estar a la Comissió, Marielle va donar suport a les famílies de víctimes d'homicidi i a les d'agents de policia morts en acte de servei, a més de treballar sobre altres qüestions, com el dret a un habitatge adequat. El 2016 va ser elegida regidora amb el cinquè nombre de vots més alt del municipi. Com a regidora va defensar les dones, les persones LGBTI i la joventut negra de les faveles.

Poc abans de ser assassinada, va ser nomenada relatora de la comissió municipal encarregada de monitorejar la intervenció federal en la seguretat pública de Rio. Marielle s'oposava a la intervenció i a les tàctiques de confrontació emprades per les forces de seguretat, va denunciar sovint violacions de drets humans i mantenia una estreta relació amb moviments socials.

Des del 14 de març, Amnistia Internacional ha exigit en reiterades ocasions a les autoritats que garanteixin una investigació ràpida, exhaustiva, imparcial i independent sobre els assassinats de Marielle i Anderson.

En els últims quatre mesos, més de 100.000 persones de països com Argentina, el Brasil, el Canadà, Espanya, Itàlia, el Perú, Portugal i Suècia han firmat una petició en la qual reclamen una investigació adequada i que es faci justícia per Marielle i Anderson. A més, Amnistia Internacional ha organitzat sengles manifestacions davant de la divisió d'Homicidis de la Policia Civil de Rio, el Departament de Seguretat Pública de l'estat i la fiscalia de l'estat de Rio.