Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Bòsnia: la decisió de confinar milers de persones migrants en un campament és inhumana i posa vides en perill

© AP Photo/Kemal Softic

En resposta a la decisió de les autoritats locals del Cantó d'Una-Sana a Bòsnia i Hercegovina de traslladar forçosament milers de persones migrants que viuen a la zona i confinar-les en un campament de tendes a Lipa que no reuneix les condicions adequades, Massimo Moratti, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"Obligar unes persones, moltes d'elles ja vulnerables, a traslladar-se a una instal·lació de tendes de campanya, remota i creada precipitadament, sense garantir-los accés adequat a l'aigua i el sanejament, espais per aïllar-se i atenció mèdica accessible és inhumà i posarà aquestes persones en més perill de contagi i de mort per malalties evitables".

"Confinar persones en condicions potencialment nocives no és justificable per motius de salut pública. En el context de la pandèmia de COVID-19, les autoritats de Bòsnia tenen la responsabilitat de satisfer les necessitats de tots els grups marginats i garantir unes condicions de vida humanes, inclòs accés a aigua, sanejament i higiene, així com atenció mèdica adequada per a totes les persones, incloses les migrants i sol·licitants d'asil".

"Les restriccions dels drets de migrants i sol·licitants d'asil en el context de l'emergència pública per la COVID-19 han de ser legals, necessàries i proporcionades, i no discriminar ni posar en perill persones ja marginades. Aquestes mesures no compleixen cap d'aquests requisits".

Informació complementària

Milers de persones refugiades i sol·licitants d'asil que intenten entrar a Europa estan actualment encallades en el Cantó d'Una-Sana, en el nord-oest de Bòsnia i Hercegovina. Si bé hi ha unes 4.100 allotjades en els centres de recepció temporals gestionats per l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), es calcula que 3.000 dormen en edificis abandonats o a la intempèrie, i es troben ara en perill de ser ressituades al campament de Lipa.

Després de la declaració de l'adopció de mesures d'urgència per evitar la propagació de la COVID-19 a Bòsnia i Hercegovina, les autoritats del Cantó d'Una-Sana van ordenar la reubicació de milers de persones refugiades, migrants i sol·licitants d'asil que dormien a la intempèrie en un campament temporal que s'està preparant al poble de Lipa.

En el passat, les autoritats d'Una-Sana no han proporcionat condicions d'allotjament adequades a les persones refugiades i migrants. El polèmic assentament de tendes de Vucjak construït sobre un antic abocador i prop d'un camp de mines de la guerra de Bòsnia de 1992-1995, es va tancar finalment al desembre, i més de 600 persones van ser transferides a un altre lloc després de la pressió exercida per grups de drets humans i per la comunitat internacional.