Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Bòsnia i Hercegovina: la cadena perpetua a Karadžić, enèrgic missatge a responsables de crims de guerra

Foto: © ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/Getty Images

En resposta a la decisió de Sala d'Apel·lacions del Mecanisme Residual Internacional dels Tribunals Penals d'augmentar a cadena perpètua la pena contra Radovan Karadzic per genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, Massimo Moratti, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa, ha manifestat:

"La decisió d'avui, que confirma la declaració de culpabilitat dictada contra Radovan Karadzic per genocidi, crims de lesa humanitat i crims de guerra, transmet un enèrgic missatge al món. Ja no hi ha dubtes que Karadzic és culpable dels crims de dret internacional més greus comesos a Europa des de la Segona Guerra Mundial".

"Aquesta sentència demostra que els criminals de guerra no poden amagar-se de la justícia, i que la impunitat no es tolerarà. També porta una certa justícia a les víctimes de Karadzic, que porten més de 24 anys esperant aquest dia".

"No obstant això, no hem d'oblidar que, gairebé dues dècades i mig després de la guerra de Bòsnia, segueixen sense resoldre's milers de casos de desaparició forçada, i una inquietant manca de voluntat política segueix bloquejant l'accés a la justícia, la veritat i la reparació per a les víctimes"

"Ara és responsabilitat de les autoritats de Bòsnia i Hercegovina i de la regió emprendre accions per tancar definitivament aquest fosc capítol de la història dels Balcans".