Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: Més d'un miler de persones detingudes en un sol dia de protestes pacífiques mentre creix la repressió

Photo by STRINGER/AFP via Getty Images

Davant la detenció de més de mil persones el mateix dia en protestes pacífiques celebrades a Minsk i altres ciutats bieloruses, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

"El cap de setmana, les forces de seguretat dirigides pel president Alexander Lukashenko van incrementar les mesures de represàlia contra la dissidència pacífica i van agreujar la crisi de drets humans a Bielorússia, amb imatges terribles de la policia antiavalots colpejant manifestants indefensos i empenyent persones grans a l'interior de furgons policials".

Aquests actes engreixen l'expedient de les violacions de drets humans comeses pel govern, que inclouen ús il·legítim de la força, detencions arbitràries multitudinàries, i tortura i maltractaments a persones que es pronuncien contra el govern de Lukashenko. Centenars de persones detingudes podrien haver de complir fins a 15 dies de detenció administrativa, que pot aplicar-se múltiples vegades -fet que equival a presó prolongada- amb la intenció d'intimidar i silenciar.

Centenars de milers de simpatitzants d'Amnistia Internacional a tot el món reclamen a les autoritats bielorusses que posin fi a la repressió i comencin a respectar els drets humans. Com a moviment global, ens assegurarem que algun dia compareguin davant la justícia els qui van cometre violacions de drets humans contra manifestants pacífics o van donar ordre de fer-ho".

Informació complementària

D'acord amb el grup de drets humans Viasna, les forces de seguretat van detenir almenys 1.053 persones durant el cap de setmana a Minsk i altres grans ciutats bielorusses quan la població va sortir al carrer per manifestar-se per catorzè diumenge consecutiu. Es van detenir almenys nou periodistes quan feien la seva feina, segons l'Associació de Periodistes de Bielorússia.

A Minsk, la policia va evitar que es formés una sola columna de manifestants; va dividir la gent en diversos grups i els va perseguir activament. Les detencions van continuar a la tarda a Minsk, després que acabessin les protestes. Segons el relat de testimonis presencials i d'imatges de vídeo, la policia va utilitzar la força de manera indiscriminada i va colpejar manifestants i vianants.