Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Bielorússia: Més d'un miler de persones detingudes en un sol dia de protestes pacífiques mentre creix la repressió

Photo by STRINGER/AFP via Getty Images

Davant la detenció de més de mil persones el mateix dia en protestes pacífiques celebrades a Minsk i altres ciutats bieloruses, Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha manifestat:

"El cap de setmana, les forces de seguretat dirigides pel president Alexander Lukashenko van incrementar les mesures de represàlia contra la dissidència pacífica i van agreujar la crisi de drets humans a Bielorússia, amb imatges terribles de la policia antiavalots colpejant manifestants indefensos i empenyent persones grans a l'interior de furgons policials".

Aquests actes engreixen l'expedient de les violacions de drets humans comeses pel govern, que inclouen ús il·legítim de la força, detencions arbitràries multitudinàries, i tortura i maltractaments a persones que es pronuncien contra el govern de Lukashenko. Centenars de persones detingudes podrien haver de complir fins a 15 dies de detenció administrativa, que pot aplicar-se múltiples vegades -fet que equival a presó prolongada- amb la intenció d'intimidar i silenciar.

Centenars de milers de simpatitzants d'Amnistia Internacional a tot el món reclamen a les autoritats bielorusses que posin fi a la repressió i comencin a respectar els drets humans. Com a moviment global, ens assegurarem que algun dia compareguin davant la justícia els qui van cometre violacions de drets humans contra manifestants pacífics o van donar ordre de fer-ho".

Informació complementària

D'acord amb el grup de drets humans Viasna, les forces de seguretat van detenir almenys 1.053 persones durant el cap de setmana a Minsk i altres grans ciutats bielorusses quan la població va sortir al carrer per manifestar-se per catorzè diumenge consecutiu. Es van detenir almenys nou periodistes quan feien la seva feina, segons l'Associació de Periodistes de Bielorússia.

A Minsk, la policia va evitar que es formés una sola columna de manifestants; va dividir la gent en diversos grups i els va perseguir activament. Les detencions van continuar a la tarda a Minsk, després que acabessin les protestes. Segons el relat de testimonis presencials i d'imatges de vídeo, la policia va utilitzar la força de manera indiscriminada i va colpejar manifestants i vianants.