Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: Les autoritats ataquen menors d'edat per reprimir la dissidència

via AP

Les autoritats bielorusses estan recorrent a amenaçar, assetjar i processar menors d'edat en un intent cada vegada més desesperat de reprimir la dissidència, ha declarat Amnistia Internacional la vigília que el 9 de febrer es compleixi el sisè mes des que comencessin les protestes al país.

Alguns menors s'enfronten a penes d'anys de presó, mentre que altres viuen amb el temor que empresonin als seus pares o mares o de ser posats sota la tutela de l'Estat, ha revelat Amnistia Internacional. En la seva campanya #StandWithBelarus, l'organització aborda la violenta repressió de la llibertat d'expressió i reunió pacífica al país.

"En la seva brutal repressió de la dissidència, el tracte que han dispensat les autoritats a les persones menors d'edat ha estat totalment inacceptable. Algunes han acabat detingudes arbitràriament i s'enfronten a càrrecs penals falsos, com si fossin adultes", assenyala Aisha Jung, responsable de campanyes sènior sobre Bielorússia.

"A les escoles s'ha amenaçat nens i nenes de tan sols vuit anys amb prendre represàlies contra els seus progenitors, políticament actius. Una de les formes més lamentables d'assetjament i intimidació és l'amenaça d'utilitzar la legislació per separar als menors de les seves famílies i posar-los sota la tutela de l'Estat, la qual cosa els converteix en la pràctica en ostatges del govern".

Aleh (el nom s'ha modificat per motius de seguretat), de 14 anys, va ser detingut a Minsk el 14 d'agost per policies antidisturbis emmascarats juntament amb centenars de persones que es manifestaven pacíficament i altres que eren alienes a les protestes. "En el minibús van copejar-lo, el van estirar dels cabells i li van torçar els dits per obligar-lo a desbloquejar el seu telèfon", va explicar la seva mare a Amnistia Internacional. La policia li va trobar a la butxaca una octaveta amb la bandera blanc-i-vermella de l'oposició bielorussa. Això va ser prou perquè els serveis de protecció de menors posessin a la família en una llista d'observació afirmant que Aleh viu en "una situació socialment perillosa". Ara el noi i la seva família viuen amb el temor constant que els separin.

"Aquest cas exemplifica fins a quins extrems arriba la crueltat de la repressió dels drets exercida per les autoritats bieloruses per intimidar als seus crítics després de les qüestionades eleccions. Aquesttracte inhumà dels menors d'edat amb finalitats polítiques per part de l'Estat, així com la bruta campanya d'intimidació de qualsevol signe de dissidència, han d'acabar immediatament".

Informació complementària

Amnistia Internacional va llançar la seva campanya #StandWithBelarus el 27 de gener amb un informe en què revelava com les autoritats bielorusses han utilitzat com a arma el sistema de justícia per castigar les víctimes de tortura en comptes dels torturadors.