Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: L'alt preu que paga el personal mèdic testimoni de la repressió

© Amnesty International

El personal sanitari de Bielorússia que va participar en manifestacions antigovernamentals o va alçar la veu contra la versió oficial de les morts i ferides de manifestants està patint brutals represàlies de les autoritats. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional en un nou informe. Malgrat l'escassetat crònica de personal, desenes de professionals de la salut han estat acomiadats enmig de la repressió governamental exercida contra les veus crítiques: a molts els han prohibit continuar exercint la medicina, i altres han sofert amenaces i processament.

"El personal sanitari de Bielorússia ha estat en primera línia de la crisi de drets humans del país, ha atès manifestants que havien sofert ferides i ha tret a la llum els intents del govern per restar importància al vessament de sang. Molts professionals han pagat un alt preu per la seva integritat: han perdut el seu mitjà de vida i, en alguns casos, els seus drets humans", ha declarat Bruce Miler, director adjunt de campanyes de l'Oficina Regional per a Europa Oriental i Àsia Central d'Amnistia Internacional.

"Un metge va ser jutjat per contradir la versió governamental sobre la mort d'un manifestant, mentre que molts professionals de la medicina que es van sumar a protestes pacífiques van ser obligats a dimitir. La intolerància de les autoritats bielorusses amb la dissidència pacífica està erosionant el sistema d'atenció de la salut i la comunitat mèdica, en plena pandèmia mundial".

Acomiadaments massius

Amnistia Internacional explica la història de quatre professionals de la salut que descriuen com els acomiadaments massius i la inhabilitació per exercir la medicina han contribuït a una situació catastròfica en molts centres mèdics, especialment en zones provincials. Per motius de seguretat, s'han omès moltes dades identificatives, com els cognoms dels professionals de la medicina, les seves ciutats de residència i fins i tot els noms d'hospitals on havien treballat.

Bruce Miler ha declarat:

"Al govern no li importa el dret de la gent a la salut, ni li importen altres drets humans. La resposta de les autoritats a tota la dissidència pacífica és la violència i les repressió brutals. Entre els qui han pagat un increïble preu humà per la seva professionalitat i la seva compassió es troben professionals de la medicina i la infermeria".

Moltes de les persones que han sofert represàlies estan encara intentant assumir l'ús excessiu de la força per part de la policia que han estat testimonis durant l'últim any.

Halina, infermera i activista des de fa molt temps, va descriure el que havia presenciat a l'agost de 2020:

"Vaig veure a totes aquestes persones mutilades, amb ossos trencats, la cara a trossos, el cap inflamat fins a aconseguir la grandària d'una pilota... No ens permetien descriure per escrit les lesions, i constantment ens amenaçaven amb represàlies", va explicar a Amnistia Internacional.

Després de sumar-se a les protestes -colze a colze amb altres companys i companyes de la medicina i la infermeria-, Halina va ser detinguda breument al setembre de 2020, i després l'administració de l'hospital li va dir que dimitís. Ella es va negar i, l'endemà passat, quan tornava a casa des de la feina, se li van apropar dos homes vestits de civil que la van amenaçar de fer desaparèixer als seus fills. Espantada per la seguretat de la seva família, Halina va deixar l'ocupació, i no ha aconseguit trobar-ne una altra.

"Allà on fos em rebutjaven. Fins i tot quan em presentava per als treballs més bàsics que ningú volia. Ha d'haver-hi una marca vermella al costat del meu nom", explica Halina.

Processaments per alçar la veu

Al novembre de 2020, el manifestant pacífic Raman Bandarenka va morir a l'hospital després d'haver rebut una brutal pallissa sota custòdia policial. Les autoritats van assegurar que les seves lesions es devien a una baralla de carrer i que, en el moment de la seva mort, estava begut. No obstant això, un anestesiòleg que va atendre'l, Artsyom Sarokin, va contradir aquest relat, i va fer arribar l'historial mèdic de Bandarenka a la periodista Katsyaryna Barysevich. Tant el metge com la periodista van ser declarats culpables de "desvetllar secrets mèdics"; a Sarokin li van posar una multa i van condemnar-lo a una pena condicional de presó, mentre Barysevich va ser multada i condemnada a sis mesos en una colònia penal.

"El govern d'Alexander Lukashenko està destruint sistemàticament les institucions més valuoses de la societat bielorussa, des de les organitzacions culturals i els sindicats d'estudiants fins al periodisme i la comunitat mèdica. Demanem als governants mundials, a la comunitat internacional i als professionals de la salut a tot el món que no permetin que aquesta situació passi desapercebuda, i que alcin la veu contra la creixent repressió dels drets humans a Bielorússia", ha manifestat Bruce Miler.

Informació complementària

Aquest informe forma part de la campanya global de solidaritat #StandWithBelarus llançada per Amnistia Internacional el 27 de gener de 2021 amb la publicació d'un informe en què revelava com les autoritats bielorusses han utilitzat el sistema de justícia com a instrument de repressió per castigar a els qui han sobreviscut a la tortura, en comptes dels presumptes torturadors.