Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: la policia ha de retre comptes per la violència

Foto: tut.by

Amnistia Internacional insta les autoritats bielorusses a posar fi immediatament a la violència policial i a investigar les greus violacions de drets humans comeses en les últimes tres setmanes, mentre creixen les protestes pacífiques contra la brutalitat policial i el règim del president Alexander Lukashenko.

"Fins ara, les autoritats bielorusses s'han negat a obrir un diàleg amb els manifestants, i, pel que sembla, tampoc no han adoptat mesures per investigar les violacions de drets humans generalitzades comeses per la policia en els primers dies de protesta després de les eleccions", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central.

"Segons la informació de què disposem, no s'ha obert una sola causa penal contra els agents de policia que van torturar brutalment centenars de manifestants pacífics. En canvi sí que s'han obert desenes de causes penals contra els qui protestaven, sovint sense que existeixin proves versemblants d'actes il·lícits. La població bielorussa està reclamant pacíficament rendició de comptes per evitar aquesta perillosa cultura d'impunitat".

A diferència dels seus governants, la població bielorussa ha demostrat una contenció excepcional i ha organitzat concentracions singularment pacífiques; tant, que les desenes de milers de manifestants que van marxar per la capital, Minsk, i altres ciutats van netejar els carrers d'escombraries i es van descalçar per pujar als bancs".

Informació complementària

El 30 d'agost, la població bielorussa que s'oposa al règim de 26 anys del president Alexander Lukashenko va celebrar una de les concentracions més grans de protesta de la història actual del país, a Minsk i altres ciutats, amb almenys 100.000 participants que van exigir la dimissió del president i la investigació de les violacions de drets humans comeses.

Amb antelació al 30 d'agost, almenys 50 periodistes van ser detinguts i varis van veure revocada la seva acreditació o van ser expulsats de Bielorússia. El mateix 30 d'agost es va detenir almenys 140 manifestants pacífics. Diversos membres destacats de l'opositor Consell de Coordinació han sofert detenció per dubtosos càrrecs penals.

Els tres primers dies de les protestes postelectorals, del 9 al 12 d'agost, les autoritats van respondre amb fustigació, intimidació i detencions generalitzades, usant bales de goma, granades paralitzants, gas lacrimògen i canons d'aigua contra els qui es manifestaven. Es van detenir més de 6.700 persones, i centenars han donat testimoni de tortura i altres maltractaments generalitzats a les persones detingudes en comissaries de policia i centres de detenció.