Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bahrain: violacions de drets humans rere el glamur del Gran Premi de Fórmula 1

Foto: © STR/AFP/Getty Images
La vigília del Gran Premi de Fórmula 1 que se celebrarà a Bahrain aquest cap de setmana (de divendres 29 a diumenge 31 de març), Amnistia Internacional ha destacat l'ombrívol historial de drets humans del país.

Samah Hadid, directora de campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Rere el glamur de la F1, Bahrain té una cara molt més sinistra, que revela al país com un Estat profundament repressiu on qualsevol persona que critiqui el govern pot ser empresonada simplement per publicar una piulada".

"Els defensors i defensores destacats dels drets humans pateixenun atac implacable per part del govern. Nabeel Rajab va ser vergonyosament declarat culpable i condemnat a cinc anys de presó per publicar piulades sobre el conflicte al Iemen i les denúncies de tortures a la presó de Yaw".


En lloc de mirar de netejar la seva imatge amb un esdeveniment esportiu, el govern de Bahrain ha de derogar immediatament les lleis que criminalitzen la llibertat d'expressió i excarcerar tots els presos de consciència
Samah Hadid, Amnistia Internacional


Des de mitjans de 2016, les autoritats bahrainianes duen a terme una campanya sistemàtica per eliminar l'oposició política organitzada al país. Els principals objectius d'aquesta repressió de gran abast són els defensors i defensores dels drets humans, les persones que exerceixen el periodisme, els activistes polítics, els clergues xiïtes i els qui protesten pacíficament. Els líders polítics de la majoria xiïta han estat blanc desproporcionat d'atacs en tota aquesta situació: no hi ha cap líder xiïta de categoria nacional que no hagi estat detingut, empresonat o privat de ciutadania.

Aquest mateix mes, Ebrahim Sharif va ser condemnat a sis mesos de presó, amb una suspensió de tres anys de la pena, per publicar una piulada en el qual criticava al president sudanès Omar al Bashir.Sheikh Ali Salman, dirigent d'Al Wefaq, el principal grup d'oposició política, va ser condemnat a cadena perpètua per manifestar opinions considerades crítiques amb les autoritats.

Bahrain ha utilitzat legislació draconiana, com la Llei Núm. 58 de 2006 sobre la Protecció de la Societat enfront d'Actes Terroristes o la Llei sobre Associacions Polítiques, i les repressives disposicions del Codi Penal, com els articles 134, 160, 165, 168, 214, 215, 216 i 310, per atacar manifestants i altres persones que es mostraven crítiques amb el govern.

Des del 2011 s'ha privat de la seva nacionalitat més de 800 persones. D'elles, 115 van perdre la ciutadania després d'un ridícul judici col·lectiu que es va basar en confessions extretes mitjançant tortura.

En la tristament famosa presó de Yaw, la manca d'atenció mèdica és escandalosa. Hi ha hagut casos de persones amb malalties greus com a càncer, esclerosi múltiple o anèmia drepanocítica a qui s'ha negat atenció especialitzada i medicació.