Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bahrain confirma les condemnes a mort de dos homes torturats perquè confessessin

Davant la notícia que el Tribunal Penal Superior d'Apel·lació ha confirmat avui les condemnes a mort imposades a Mohamed Ramadhan i a Hussain Moosa, dos homes declarats culpables el 2014 després d'un judici manifestament injust que es va basar en gran mesura en "confessions" obtingudes sota tortura, Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient, ha declarat:

"Mohamed Ramadhan i Hussain Moosa mai no haurien d'haver estat condemnats sobre la base d'una presumpta confessió, falsa i obtinguda mitjançant tortura. Ara, malgrat que han aparegut proves del propi govern bahrainià que revelen les denúncies de tortura dels processaments, el sistema judicial ha confirmat, una vegada més, la decisió de treure'ls la vida. Això estableix un inquietant i nou precedent en l'historial de Bahrain de menyspreu a les garanties processals.

"La pena de mort és atroç en totes les circumstàncies, però el seu ús és encara més terrible quan segueix a un judici injust. Demanem a les autoritats bahreiníes que anul·lin immediatament les sentències condemnatòries i les penes imposades a Ramadhan i Moosa. En comptes de condemnar a mort les víctimes d'aquest judici irreparablement irregular, han d'exigir comptes als responsables de la seva tortura i garantir que els processats reben una reparació, rehabilitació i garanties blindades de no repetició".

Informació general

Les forces de seguretat van detenir Hussain Ali Moosa Hussain Mohamed, empleat d'hotel, el 21 de febrer de 2014, i Mohamed Ramadhan Issa Ali Hussain, el 20 de març de 2014, a l'aeroport internacional de Bahrain, on prestava servei com a membre del servei de seguretat.

Van emportar-se'ls tots dos al Departament de Criminalística, on els van torturar durant el seu interrogatori. Mohamed Ramadhan es va negar a firmar cap "confessió", malgrat que havia estat sotmès a pallisses i a electrocució. Hussain Ali Moosa va explicar que l'havien obligat a "confessar" i a incriminar Mohamed Ramadhan després d'haver estat diversos dies penjat de les extremitats i sotmès a pallisses.

El 29 de desembre de 2014, un tribunal penal els va condemnar a mort per l'homicidi d'un policia, mort en explotar una bomba a Al Deir, poble situat al nord-est de Manama, el 14 de febrer de 2014. El Tribunal Penal Superior d'Apel·lació va confirmar la sentència i les condemnes a mort el 27 de març de 2015, i el Tribunal de Cassació les va ratificar el 16 de novembre de 2015. També es van confirmar les penes d'entre sis anys de presó i cadena perpètua imposades a 10 persones més en la mateixa causa. Al març de 2018, la Unitat Especial d'Investigació va enviar a la fiscalia un memoràndum en el qual es descrivien informes mèdics emesos per facultatius del Ministeri de l'Interior compatibles amb la denúncia de Mohamed Ramadhan que l'havien torturat, i va recomanar una revisió del judici. El 22 d'octubre de 2018, el Tribunal de Cassació va suspendre les condemnes a mort i va ordenar que un grup nou grup de jutges del Tribunal Penal Superior d'Apel·lació reexaminés la causa.