Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Autoritat Palestina: Creixent desordre a Gaza

12/8/05 - A Amnistia Internacional li preocupa molt el nombre cada vegada major de morts de civils, els freqüents segrests i altres abusos.

amnistia amni, 

Preocupa el creixent desordre a Gaza

 

Londres.- A Amnistia Internacional li preocupa molt el nombre cada vegada major de morts de civils, els freqüents segrests i altres abusos que es produeixen coincidint amb l'escalada dels enfrontaments violents entre les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina i els grups armats que ha tingut lloc en les últimes setmanes. El desordre cada vegada està més afermat i es deixa als civils a mercè dels abusos.

 

Els conflictes interns i lluites de poder endèmiques entre les faccions rivals de l'Autoritat Palestina i multitud de grups armats han augmentat significativament a mesura que s'aproxima la data de la retirada d'Israel de la Franja de Gaza, prevista per aquest mes. Grups armats vinculats a Fatah, partit governant, i a Hamas i altres faccions han estat lluitant entre si, competint perquè es reconegui el paper que cadascun d'ells afirma haver ocupat a l'hora d'obligar a Israel a retirar-se de Gaza. Les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina fins a ara han resultat incapaces de controlar les activitats dels grups armats i fer-los respondre dels seus delictes, o no han volgut fer-ho.

 

En els últims dos mesos han mort uns 15 civils palestins, cinc d'ells menors d'edat, i aproximadament 25, entre ells sis menors, han resultat ferits en atacs i enfrontaments armats entre grups armats palestins i les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina. En els enfrontaments també han resultat ferits uns 40 membres de les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina i uns 25 individus armats.

 

Almenys 11 persones, nou d'elles estrangeres, han estat segrestades per homes armats palestins que tracten de pressionar l'Autoritat Palestina perquè posi en llibertat familiars o faci altres concessions. Tots els segrestats van quedar en llibertat sense haver sofert danys al cap d'unes hores, generalment després de les negociacions i la intervenció de figures públiques influents. El 8 d'agost, uns homes armats van segrestar tres membres ?un britànic, un suec i un palestí? del personal de l'Agència per a l'Ajuda als Refugiats Palestins (UNRWA) a Khan Yunis, que van quedar en llibertat al cap de poques hores. Els segrestadors exigirien la llibertat d'un dirigent de Fatah detingut el dia anterior per les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina. En dies anteriors, homes armats havien intentat forçar l'alliberament del dirigent de Fatah detingut atacant les seus de la Societat Palestina de la Mitja Lluna Vermella (SPMLR) i les oficines del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Khan Yunis, i intentant fer-se amb el control de l'ajuntament de la ciutat.

 

El 29 de juliol, un australià i un palestí, membres del personal del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), van ser segrestats a la ciutat de Gaza per familiars d'un destacat membre del Servei d'Informació Militar palestí (Istikhbarat), segrestat al seu torn un dia abans per un dels molts grups armats afiliats a Fatah. Els dos treballadors de l'ONU i l'alt funcionari del servei d'informació palestí van ser posats en llibertat sans i estalvis pels seus respectiu segrestadors unes hores després.

 

Un incident similar va ocórrer el 13 de juliol, quan dos estrangers que treballaven en un projecte hidrològic per a una agència de desenvolupament van ser segrestats per membres d'una poderosa família que exigiria la posada en llibertat de sis dels seus membres, sobre els quals pesaven càrrecs penals. No se sap si algun dels responsables d'aquest i altres segrests ha estat detingut ni si l'Autoritat Palestina ha obert una investigació.

 

En dos dies consecutius de començament d'agost, uns homes armats van atacar amb bombes els domicilis del fiscal general, Hussein Abu ?Aassi, i del President del Consell Legislatiu, Zuhair al-Sourani. L'objectiu d'aquest tipus d'atacs contra altes autoritats judicials de l'Autoritat Palestina sembla ser descoratjar les investigacions judicials i les mesures contra la impunitat.

 

Les accions dels grups armats palestins contra soldats i colons israelians a Gaza de vegades també han posat en perill la població palestina. El 2 d'agost, dos llançaments de morter efectuats per un grup armat palestí contra assentaments israelians de la Franja de Gaza es van desviar i van caure a zones palestines. Un va caure en un hospital de Khan Yunis, i el segon en un habitatge palestí a la ciutat septentrional de Beit Hanoun, on va matar un nen de sis anys i va ferir nou persones més, cinc d'elles menors.

 

Els intents de les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina per evitar els atacs de grups palestins sovint han fracassat i han desembocat en xocs armats amb conseqüències letals. Durant la setmana del 14 al 20 de juliol, almenys cinc transeünts, quatre d'ells menors, van morir, i diversos més van resultar ferits en un intercanvi de trets entre les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina i homes armats de Hamas a carrers molt transitats i a plena llum del dia. En els enfrontaments també van resultar ferits més de 20 agents de les forces de seguretat i més d'una desena d'homes armats de Hamas. Homes armats també van col?locar bombes-parany o mines a certes carreteres per impedir l'accés a les forces de seguretat, posant en greu perill la població local.

 

Les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina s'han vist greument minvades tant pels reiterats atacs de l'exèrcit israelià com per l'atmosfera d'impunitat cada vegada més afermada en els últims cinc anys. No obstant això, com més es permeti que la situació es deteriori, més difícil serà fer marxa enrere.

 

Actualment és necessari que l'Autoritat Palestina prengui mesures per canviar la mentalitat del seu aparell de seguretat i per substituir la cultura de la impunitat per la cultura de la rendició de comptes.

 

L'Autoritat Palestina no ha d?escatimar esforços per posar fi al creixent desordre i ha d?aplicar mecanismes concrets que garanteixin la protecció de la població civil palestina, així com dels activistes de drets humans, cooperants i periodistes estrangers.

 

Els grups armats palestins, per la seva banda, han de posar fi als atacs contra civils i no participar en accions que posin en perill la seguretat de la població civil.

 

(12/08/2005)