Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Armènia / Azerbaidjan: la població civil ha de ser protegida de les bombes de fragmentació

Photo by Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

La protecció de la població civil atrapada en l’escalada del conflicte entre Armènia i l’Azerbaidjan per la regió de Nagorno Karabakh ha de ser prioritària; així ho ha afirmat avui Amnistia Internacional després de confirmar l’ús de les prohibides bombes de fragmentació a la regió.

Al llarg del cap de setmana, imatges compatibles amb l’ús de bombes de fragmentació a la ciutat de Stepanakert, capital de Nagorno Karabaj, van ser publicades per les autoritats de facto de la regió, que també van informar sobre una xifra indeterminada de víctimes civils després de nous bombardejos a Stepanakert i la localitat de Shushi.

El personal expert de l’Equip de Resposta a la Crisi d’Amnistia Internacional va afirmar que les imatges corresponien a zones residencials de Stepanakert, identificant bombes de fragmentació M095 DPICM de fabricació israeliana que suposadament havien estat disparades per les forces azerbaidjaneses.

Les bombes de fragmentació estan prohibides en qualsevol circumstància pel dret internacional humanitari, i per tant utilitzar-les per a atacar zones civils és especialment perillós i només pot causar més morts i lesions”, ha afirmat Denis Krivosheev, director en funcions d’Amnistia Internacional per a Europa Oriental i l'Àsia Central.

Les bombes de fragmentació són armes d’efecte intrínsecament indiscriminat, i utilitzar-les en zones residencials és un fet horrible i inacceptable. Mentre segueixi l’escalada dels combats cal protegir la població civil, no dur a terme atacs premeditats ni posar-la en perill de manera irresponsable”.

Amnistia Internacional demana a totes les parts del conflicte que respectin el dret internacional humanitari i protegeixin la població civil dels efectes de les hostilitats.

Informació complementaria

El 27 de setembre van esclatar intensos combats entre l’Azerbaidjan i Armènia i forces amb suport d'Armènia a la regió secessionista azerbaidjanesa de Nagorno Karabak. En els darrers dies, totes dues parts implicades en el conflicte han intercanviat foc d’artilleria i coets.

L’Azerbaidjan va informar que les forces armènies havien atacat zones civils en la segona ciutat més important del país, Ganja, entre altres localitats. Tot i que l’equip expert d’Amnistia Internacional ha confirmat que les forces armènies van utilitzar sistemes d’artilleria de coets Smerch de 300mm, el material fotogràfic i videogràfic disponible per la banda azerbaidjanesa no permet una anàlisi complet dels seus objectius concrets ni tampoc esbrinar si les ogives dels coets contenien bombes de fragmentació.

Bombes de fragmentació

Les bombes de fragmentació són armes d’efecte intrínsecament indiscriminat que comporten patiment a la població civil durant molts anys després de ser utilitzades, i estan prohibides internacionalment per un tractat firmat per més de 100 Estats. Amnistia Internacional demana tant a Armènia com a l’Azerbaidjan que se sumin al tractat internacional.

Les bombes de fragmentació escampen centenars de submunicions (o bombetes) per una àmplia zona. Es calcula que entre el 5% i el 20% de les submunicions de les bombes de fragmentació no arriben a explotar i es queden sobre la superfície, fet que representa una clara amenaça per a la població civil, equiparable a la de les mines terrestres antipersones.