Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Argentina: les autoritats neguen a una nena d'11 anys el dret a interrompre el seu embaràs forçat

© AI
Les autoritats argentines han de retret comptes per fer que una dona, supervivent de violació d'11 anys, pateixi un embaràs forçat en contra de la seva voluntat i per divulgar informació mèdica confidencial.

“Quan aquesta supervivent de violació d'11 anys va entrar a l'hospital sol·licitant un avortament legal, el deure prioritari de les autoritats era protegir-ne la vida i la salut. En lloc d'això, van posar a la nena un obstacle rere l'altre amb l'única finalitat de negar-li els seus drets”, ha assenyalat Erika Guevara Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

“Obligar una nena d'11 anys a recórrer a una cesària d'urgència, que podria haver-se evitat, és una injustícia cruel, que, pels danys físics i psicològics que li causa, podria constituir tortura segons el dret internacional.”

La nena d'11 anys, de la província de Tucumán, al nord-oest de l'Argentina, va ser ingressada a l'hospital al gener, en descobrir-se que estava embarassada de 19 setmanes perquè havia estat assetjada sexualment pel company de la seva àvia.

De seguida, tant ella com la seva mare van sol·licitar un avortament, que és legal a l'Argentina en els casos de violació o quan la vida de la dona o la nena corre perill.

No obstant, les autoritats van impedir reiteradament que es practiqués l'avortament, recorrent a diverses tàctiques de demora que, en la pràctica, obligaven la nena a portar a terme l'embaràs en contra dels seus desitjos i dels de la seva mare.

També han divulgat públicament informació mèdica confidencial sobre la nena, inclosos el seu estat actual de salut i la seva decisió de sol·licitar l'accés a un avortament legal.

“Aquest terrible cas és simptomàtic de la violació sistèmica dels drets sexuals i reproductius de les dones i les nenes per part de les autoritats argentines, que silencien les seves veus i els neguen la seva autonomia. Reiteradament, veiem negar per tota l'Argentina aquests drets bàsics, fins i tot quan estan protegits expressament per normes internacionals”, ha afirmat Mariela Belski, directora executiva d'Amnistia Internacional Argentina.