Saltar al contenido
Actuem pels drets humans a tot el món
Buscar

Aràbia Saudita / Turquia: el presumpte assassinat d'un periodista en el consolat fa saltar totes les alarmes

El periodista desaparegut Jamal Khashoggi © AFP/Getty Images

En resposta als informes segons els quals el periodista saudita Jamal Khashoggi va ser assassinat en el consolat del seu país a Istanbul, la directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, Lynn Maalouf, ha declarat:

"Les informacions segons les quals un equip va volar des de l'Aràbia Saudita expressament per dur a terme un assassinat planificat dins del consolat són motiu de gran alarma després de la desaparició de Jamal Khashoggi des que va entrar a l'edifici el 2 d'octubre".

"Si això és cert, suposaria que l'Aràbia Saudita ha tocat fons. Un assassinat en terreny consular, que és territori sota la jurisdicció de l'Aràbia Saudita, equivaldria a una execució extrajudicial. El cas, que desvirtua qualsevol idea de buscar un lloc segur a l'estranger, és un cop per als defensors i defensores dels drets humans i dissidents saudites a tot el món".

"El regne del Golf sol recórrer a lleis draconianes per reprimir la dissidència pacífica al país, i fins i tot ha detingut dissidents a l'estranger. Però la desaparició forçada -i ara el presumpte assassinat- d'un dels seus ciutadans que havia buscat asil a l'estranger ha de fer saltar totes les alarmes, perquè mostra que les autoritats saudites estan disposades a prescindir fins i tot dels seus procediments judicials, plens d'irregularitats, per castigar els qui les critiquen pacíficament".

"La comunitat internacional ha de trencar el seu silenci sobre la repressió de la llibertat d'expressió per part de l'Aràbia Saudita i exigir immediatament una explicació a les autoritats saudites sobre la sort o el parador de Jamal Khashoggi. Si les informacions són certes, han d'obrir immediatament una investigació independent, i els responsables del crim, sigui quin sigui el seu rang o condició, han de ser posats en mans de la justícia".

"Les autoritats turques han de desvetllar urgentment tots els resultats de la seva investigació per aportar claredat sobre la situació a la família de Jamal Khashoggi i ajudar en la recerca de justícia".