Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: sis mesos després del brutal assassinat de Jamal Khashoggi, sense cap indici clar de justícia

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi. Foto: © AFP/Getty Images
Sis mesos després de l'esgarrifós assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, Samah Hadid, directora de Campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Sis mesos després de l'execució extrajudicial de Jamal Khashoggi, no hi ha encara indicis clars de justícia ni de rendició de comptes internacional. Ha quedat evident que les autoritats saudites i els governs estrangers amaguen el tema sota la catifa en honor de la cooperació en matèria de seguretat, de lucratius llaços empresarials i de les vendes d'armes".

"El judici en curs a què sotmetent les autoritats saudites a 11 sospitosos no té credibilitat ni transparència. També és indignant que alguns governs els diplomàtics dels quals han assistit al judici dels presumptes sospitosos hagin guardat silenci sobre la preocupant absència de garanties d'imparcialitat processal, sobretot si es té en compte que la fiscalia demana la pena de mort per a alguns processaments. A part de l'assistència de representants de governs estrangers, no s'ha permès la presència d'òrgans independents de vigilància ni de mitjans de comunicació en les actuacions processals que se celebren a porta tancada, la qual cosa és summament inquietant. En aquestes inacceptables circumstàncies, la presència de diplomàtics podria ser considerada una legitimació d'un judici potencialment deficient.

"Per la manca de transparència per part de les autoritats saudites i davant la inexistència d'un poder judicial independent, l'única forma d'evitar que s'encobreixi aquest greu crim és una investigació internacional, independent i imparcial".

"L'Aràbia Saudita té un historial terrible en matèria de drets humans. Demanem a les autoritats saudites que posin fi a les violacions sistemàtiques dels drets humans i que permetin que activistes, defensors i defensores dels drets humans, periodistes i persones crítiques expressin lliurement les seves opinions sense por de ser víctimes d'execució extrajudicial, detenció arbitrària o altres violacions flagrants de drets humans".

Informació complementària

El 2 d'octubre de 2018, el periodista saudita Jamal Khashoggi va ser assassinat a l'edifici del consolat saudita d'Istanbul (Turquia). Segons informes, Khashoggi va ser escanyat moments després d'entrar a l'edifici, encara que els detalls del que li va ocórrer segueixen envoltats de dubtes enmig de nombroses afirmacions i desmentits de les autoritats saudites, inclòs el parador del seu cos. En l'actualitat, es creu que el Tribunal Penal Especialitzat de Riad està jutjant 11 sospitosos de l'assassinat.

Amnistia Internacional ha llançat una campanya per demanar al secretari general de l'ONU, António Guterres, que obri una investigació independent sobre la mort de Jamal Khashoggi el 2 d'octubre de 2018.