Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Aràbia Saudita: les autoritats han de retirar les peticions que s'executi manifestants pacífics

En resposta als informes segons els quals la Fiscalia de l'Aràbia Saudita ja no demana la pena de mort contraIsraa al Ghomgh, dona activista processada per participar de forma pacífica en protestes antigovernamentals a la Província Oriental del país el 2015, Samah Hadid, directora de campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"La notícia que les autoritats saudites han retirat la petició que Israa al Ghomgham sigui executada representa un alleujament enorme. No obstant això, encara que la seva vida ja no corre perill, l'activista encara s'enfronta a una absurda condemna de presó només per participar en manifestacions pacífiques".

"Ara, la Fiscalia de l'Aràbia Saudita ha de retirar immediatament la petició de pena de mort contra els altres quatre acusats que estan sent jutjats amb Israa al Ghomgham. Tots ells han estat detinguts per exercir de forma pacífica el dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió".


"La pena de mort és el càstig més extrem, cruel, inhumà i degradant -i el seu ús és horrible en totes les circumstàncies-, però recórrer a l'execució com a mitjà per castigar els qui es manifesten pacíficament constitueix una violació del dret internacional especialment espantosa. Les autoritats han d'adoptar mesures per abolir la pena de mort".

"En lloc de tractar a les persones que es manifesten pacíficament com si fossin delinqüents i recórrer a mesures extremes per intimidar-les i que guardin silenci, les autoritats saudites han de garantir que Israa al Ghomgham i els altres detinguts únicament per exercir el seu dret de dissidència pacífica són alliberades immediatament i sense condicions".

Informació complementària

Israa al Ghomgham va ser detinguda juntament amb el seu marit, Mousa al Hashim, al desembre de 2015 per la participació en protestes per reclamar més drets i reformes en favor de la minoria xiïta a la regió de Qatif (província oriental de l'Aràbia Saudita), després de la Primavera Àrab.

L'activista està sent jutjada, juntament amb Ahmed al Matrood, Ali Ouwaisher, Mousa a l'Hashim, Khalid al Ghanim i Mujtaba al Muzain, pel cèlebre Tribunal Penal Especialitzat d'Aràbia Saudita, que s'ocupa dels casos de lluita contra el terrorisme.

Els sis s'enfronten a diversos càrrecs entre els quals "participar en protestes", punible segons el Reial decret 44/A de 2014, que desenvolupa la Llei per als Delictes de Terrorisme i el seu Finançament.