Saltar al contenido
Actuem pels drets humans a tot el món
Buscar

Aràbia Saudita: la censura aplicada per Netflix, mostra més recent de repressió de la llibertat d'expressió

En resposta a la notícia que Netflix ha eliminat un episodi d'un programa d'humor a l'Aràbia Saudita després que les autoritats del regne denunciessin que violava les lleis de delictes informàtics, Samah Hadid, director de campanyes d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient, ha declarat:

"La censura de Netflix a l'Aràbia Saudita sobre la base d'una llei de delictes informàtics no constitueix cap sorpresa, i és una prova més de la repressió implacable a què se sotmet la llibertat d'expressió en aquell país".

"Des que el príncep hereu Mohammed bin Salman va arribar al poder al juny de 2017, moltes persones destacades per la defensa dels drets humans han estat detingudes arbitràriament o condemnades injustament a llargues penes de presó simplement per exercir el dret a la llibertat d'expressió".

"Les autoritats ja han utilitzat anteriorment les lleis de delictes informàtics per silenciar dissidents i crear un ambient de temor entre els qui s'atreveixen a alçar la veu a l'Aràbia Saudita"

"En cedir a les demandes de les autoritats saudites, Netflix s'arrisca a facilitar la política de tolerància zero aplicada pel regne a la llibertat d'expressió, i ajudar a les autoritats a negar el dret de la població a accedir lliurement a la informació".

Informació complementària

A Aràbia Saudita, Netflix va eliminar un episodi del programa satíric "Patriot Act" que criticava les autoritats del país. L'episodi es va eliminar davant les queixes de les autoritats saudites.

El còmic nord-americà Hasan Minhaj criticava el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, en un monòleg en què parlava de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi i de la versió de l'Aràbia Saudita sobre el que havia passat a l'interior del consolat del país a Istanbul l'octubre de 2018, quan el periodista va ser sotmès a desaparició forçada i assassinat.

El regulador saudita de telecomunicacions havia citat una llei de delictes informàtics segons la qual la "producció, preparació, transmissió o emmagatzematge de material que afecti a l'ordre públic, els valors religiosos, la moral pública i la intimitat, mitjançant la xarxa d'informació o equips informàtics" és un delicte punible amb fins a cinc anys de presó i una multa.

En una declaració, Netflix ha manifestat: "Donem suport fermament la llibertat artística a tot el món, i únicament eliminem aquest episodi a l'Aràbia Saudita després d'haver rebut una petició judicial vàlida, i per complir amb la llei local".