Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Aràbia Saudita: conclusions de l'ONU sobre assassinat de Khashoggi destaquen necessitat d'una investigació independent

Fotografia: AFP/Getty Images

En resposta a la publicació de l'informe de l'ONU sobre l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, que conclou que aquest va ser víctima de "una execució extrajudicial de la qual Aràbia Saudita n'és responsable en virtut del dret dels drets humans", i que "existeixen proves creïbles que justifiquen una investigació més àmplia sobre la responsabilitat individual d'alts funcionaris saudites, inclòs el príncep hereu", Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Demanem al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que adopti immediatament la recomanació de la relatora especial d'obrir una investigació penal internacional de seguiment. L'informe de l'ONU confirma que les mesures adoptades fins avui per l'Aràbia Saudita per garantir la rendició de comptes no només són inadequades, sinó que violen les normes de drets humans, en qüestions tant de procediment com de fonament".

"Les persones de qui es demostri que són responsables d'aquest acte menyspreable han de comparèixer davant la justícia, independentment del càrrec que ocupin. El secretari general Guterres ha de transmetre un senyal enèrgic que mostri que es respondrà amb fermesa als homicidis selectius de dissidents, periodistes, activistes, i defensors i defensores dels drets humans a tot el món".

"Les conclusions de l'informe confirmen que les vides dels dissidents i crítics saudites que resideixen a l'estranger corren perill. La comunitat internacional ha de seguir pressionant les autoritats saudites perquè posin fi a la implacable repressió de totes les formes de lliure expressió que es manifestin mitjançant el patró continuat de detencions arbitràries, tortura i judicis flagrantment injustos, seguits d'execucions, d'una àmplia varietat de membres de la societat civil saudita".