Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Aràbia Saudita: cal una investigació independent sobre la mort de Jamal Khashoggi

El periodista saudita Jamal Khashoggi. Foto: Virginia Mayo—AP/REX/Shutterstock


En resposta als resultats de la investigació de la fiscalia saudita segons els quals el periodista saudita Jamal Khashoggi va morir després d'una "baralla a cops de puny" a l'interior del consultat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, Samah Hadid, directora de campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"La terrible notícia de la confirmació de la mort de Jamal Khashoggi a l'interior del consolat saudita ens ha commogut i entristit. Les declaracions de les autoritats saudites afirmant que els resultats de la investigació indiquen que Khashoggi va morir a conseqüència d'una "baralla a cops de puny" a l'interior del consolat, no són creïbles, i marquen un nou mínim en l'historial de drets humans de l'Aràbia Saudita.

"Demanem a les autoritats saudites que lliurin immediatament el cos de Jamal Khashoggi perquè li sigui practicada l'autòpsia per perits independents segons les normes internacionals. També han de presentar qualsevol altra prova que obri en el seu poder sobre l'homicidi de Khashoggi perquè es dugui a terme una investigació independent que determini les circumstàncies que van envoltar la seva mort".

"El govern turc ha de sol·licitar que el secretari general de l'ONU ordeni una investigació urgent sobre la mort de Khashoggi i les circumstàncies que la van envoltar. La seva família i el món es mereixen conèixer tota la veritat sobre el que li va passar al periodista, i els responsables, no importa quin sigui el seu rang o condició, han de respondre davant la justícia".

"Una investigació independent serà l'única garantia enfront del que cada vegada té més aspectes de ser un encobriment per part de l'Aràbia Saudita de les circumstàncies de l'assassinat de Khashoggi, i enfront dels intents d'altres governs d'escombrar el problema sota la catifa per preservar lucratius acords de compravenda d'armes i altres vincles comercials amb Riad".

"Aquest terrible assassinat a l'interior d'un consolat, que equival a una execució extrajudicial, ha sacsejat als defensors i defensores dels drets humans, periodistes i dissidents a tot el món, perquè reforça la idea que l'Aràbia Saudita pot actuar amb total impunitat utilitzant les seves ambaixades i consolats com a zones segures davant del processament en qualsevol lloc del món2.

Informació complementària

Els òrgans d'experts independents han desenvolupat procediments professionals detallats per investigar casos de possible tortura i execucions extrajudicials segons les lleis i normes internacionals de drets humans, com la versió revisada del Manual de les Nacions Unides sobre la Prevenció i Investigació Eficaces de les Execucions Extralegals, Arbitràries o Sumàries (Protocol de Minnesota) i el Manual per a la investigació i documentació eficaces de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants (Protocol d'Istanbul).

Després de donar-se a conèixer els resultats de la investigació de la fiscalia Saudita, el rei Salmán va dictar diversos reials decrets cessant a diversos agents i funcionaris d'alt nivell, entre ells Saud al Qahtani, assessor de la cort, i Ahmed Assiri, sotsdirector del Servei General d'Intel·ligència. La fiscalia continua investigant. Fins ara han estat detinguts 18 nacionals saudites en relació amb la mort de Khashoggi.