Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Aràbia Saudita: cal investigació independent de nous informes de tortura i abusos sexuals contra activistes

Amnistia Internacional ha rebut nous informes de tortura i abusos infligits a un grup d'activistes saudites de drets humans que romanen en detenció arbitrària des del maig de 2018. Aquests informes van venir precedits de testimonis semblants de novembre de 2018 sobre la tortura d'un seguit d'activistes, i destaquen la necessitat urgent de dur a terme una investigació independent sobre les denúncies.

Segons els testimonis, un total de deu defensors i defensores dels drets humans van patir tortura, abusos sexuals i altres formes de maltractament durant els tres primers mesos de detenció, quan van romandre reclosos en un centre informal de detenció en un lloc no identificat.

A una activista, un dels interrogadors la va mentir, li va dir que uns familiars seus havien mort i li va fer creure aquesta mentida durant un mes sencer. Segons un altre relat, dos activistes van haver de besar-se mentre els interrogadors miraven. Una activista va informar que els interrogadors li havien omplert la boca d'aigua quan cridava mentre la torturaven. Uns altres van informar que els havien torturat amb descàrregues elèctriques.

“Ens preocupa enormement el benestar d'aquestes persones activistes, que porten en detenció arbitrària nou mesos simplement per defensar els drets humans”, ha manifestat Lynn Maalouf, directora de recerca d'Amnistia Internacional sobre el Pròxim Orient.

“Les autoritats saudites han demostrat en repetides ocasions que no estan disposades a protegir de forma efectiva enfront de la tortura a les persones detingudes, ni a dur a terme investigacions imparcials sobre les denúncies de tortura sota custòdia. Per això demanem a l'Aràbia Saudita que permeti a òrgans d'observació independents accés immediat i sense traves a les persones activistes detingudes”.

El novembre de 2018, Amnistia Internacional va documentar la manera en què diversos activistes de tots dos sexes que romanien en detenció arbitrària des de maig de 2018 havien sofert tortures reiterades amb descàrregues elèctriques i flagel·lació: a conseqüència d'aquestes tortures, alguns no podien caminar o mantenir-se dempeus adequadament. Els nous testimoniatges revelen que més activistes d'aquest grup van ser objecte d'aquest tipus de tortura.

El desembre de 2018, Amnistia Internacional va escriure a les autoritats saudites per demanar-los que es permetés a òrgans d'observació independents, incloses organitzacions internacionals com Amnistia Internacional o els mandats de drets humans de l'ONU, accedir als defensors i defensores dels drets humans, però l'organització no ha rebut resposta fins avui.

Després que Amnistia Internacional i altres informessin sobre les denúncies de tortura i assetjament sexual al novembre, el Ministeri de Mitjans de Comunicació saudita va rebutjar les denúncies, qualificant-les «d'infundades». Al desembre, Amnistia Internacional va rebre informació que indicava que la Comissió de Drets Humans, alineada amb el govern saudita, s'havia reunit amb les dones detingudes i els havia preguntat sobre les denúncies de tortura. Després de la visita de la Comissió, uns membres de la fiscalia saudita van visitar també la presó, segons s'ha informat, les persones activistes detingudes per a investigar les denúncies de tortura.

«Demanem a les autoritats de l'Aràbia Saudita que posin en llibertat immediata i incondicional a tots els defensors i defensores dels drets humans que romanen detinguts exclusivament per la seva feina pacífica de drets humans», ha manifestat Lynn Maalouf.

L'organització ha demanat també a les autoritats que permetin que observadors independents investiguin aquestes denúncies per determinar els fets de manera imparcial i identificar-ne els responsables.

Informació complementària

Diversos activistes de tots dos sexes que van ser detinguts arbitràriament durant la repressió de maig de 2018 i que van patir tortura, assetjament sexual i altres maltractaments durant els tres primers mesos de reclusió, romanen privats de llibertat sense càrrecs i sense assistència lletrada.

Al desembre, diverses d'aquestes persones van ser traslladades a la presó de Dhahban, a Yidda, on romanien reclosos des d'agost, a la presó de Al-Ha'ir a Riad. Entre els quals Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan. Aziza al-Yousef, Shadan al-Anezi i Nouf Abdulaziz.

Samar Badawi i Amal al-Harbi es troben actualment recloses a la presó de Dhahban, en Jiddah. Nassima al-Sada, detinguda també des de juny de 2018, està ara reclosa a la presó de Al-Mabahith a Dammam. Fins al moment, cap dels defensors i defensores dels drets humans ha estat acusat oficialment o enviat a judici.

Entre els qui es troben detinguts arbitràriament sense càrrecs des de l'onada d'arrestos de maig de 2018 es troben Abdulaziz al-Mish'al i Mohammad al-Rabe'a. Mohammad al-Bajadi, membre fundador de l'Associació Saudita de Drets Civils i Polítics, i Khalid al-Omeir, activista que ha complert una pena de presó pel seu activisme de drets humans, també romanen detinguts sense càrrecs.

Els activistes han informat així mateix de la detenció d'altres activistes dels drets de les dones i d'intel·lectuals, incloses Mayaa al-Zahrani, la Dra. Abir Namankani, la Dra. Rugayyah al-Mharib i la Dra. Hatoon al-Fassi. Al desembre, el Dr. Ibrahim al-Modeimigh, destacat advocat i defensor dels drets humans detingut a la repressió de maig de 2018, va ser posat en llibertat. Es desconeixen les condicions de la seva posada en llibertat.