Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: 37 persones, víctimes d'una alarmant onada d'execucions

Una de les persones executades a l'Aràbia Saudita: Abdulkareem al-Hawaj © Particular
"L'execució de 37 persones declarades culpables de càrrecs de 'terrorisme' assenyala una escalada alarmant de l'ús de la pena de mort a l'Aràbia Saudita, ha afirmat avui Amnistia Internacional. Entre elles figurava un jove declarat culpable d'un delicte comès quan era menor de 18 anys.

"L'execució massiva d'avui és una esgarrifosa demostració del menyspreu cruel de la vida humana per part de les autoritats saudites. És també un altre senyal inquietant de l'ús de la pena de mort com a eina política per esclafar la dissidència de la minoria xiïta del país", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.


L'execució massiva és una mostra més de com la pena de mort s'utilitza per esclafar la dissidència de la minoria xiïta a l'Aràbia Saudita
Lynn Maalouf, Amnistia Internacional


La majoria de les persones executades eren homes xiïtes que van ser declarats culpables en simulacres de judici en els quals es van violar les normes internacionals d'imparcialitat processal i que es van basar en confessions obtingudes sota tortura.

Entre ells hi ha 11 homes que van ser declarats culpables d'espiar per a l'Iran i condemnats a mort en un judici manifestament injust. Almenys altres 14 executats havien estat declarats culpables de delictes relacionats amb la seva participació en manifestacions contra el govern celebrades a la Província Oriental de l'Aràbia Saudita, la població de la qual és de majoria xiïta, entre 2011 i 2012. Aquests 14 homes van patir prolongats períodes de detenció tot esperant judici i van dir al tribunal que els havien torturat o sotmès a maltractaments per obtenir "confessions".

Entre les persones executades hi ha Abdulkareem al Hawaj, un jove xiïta que va ser detingut quan tenia 16 anys i que va ser declarat culpable de delictes relacionats amb la seva participació en protestes contra el govern. El dret internacional prohibeix terminantment l'ús de la pena de mort contra persones menors de 18 anys en el moment del delicte.

Segons la informació de què disposa Amnistia Internacional, les famílies no van ser informades de les execucions amb antelació i van quedar en xoc davant la notícia.

"L'ús de la pena de mort sempre és terrible, però encara és més escandalós quan s'aplica després de judicis injustos o contra persones que tenien menys de 18 anys al moment del delicte, en flagrant violació del dret internacional", va dir Lynn Maalouf.

Totes les persones executades avui eren nacionals de l'Aràbia Saudita. En el que portem d'any, han estat executades a l'Aràbia Saudita almenys 104 persones, de les quals almenys 44 eren estrangeres, la majoria de les quals van ser declarades culpables de delictes de drogues. El 2018, l'Aràbia Saudita va dur a terme 149 execucions en tot l'any.

"En comptes d'augmentar les execucions a un ritme alarmant sota pretext de combatre el terrorisme, l'Aràbia Saudita ha d'aturar immediatament aquesta sagnant onada d'execucions i establir una moratòria oficial de les execucions com a primer pas cap a l'abolició total de la pena de mort", conclou Lynn Maalouf.

Ali al Nimr, Dawood al Marhoon i Abdullah al Zaher, de la minoria xiïta, i que tenien menys de 18 anys al moment del delicte, segueixen en el corredor de la mort i corren risc imminent de ser executats.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos, independentment de qui sigui la persona acusada, de la seva culpabilitat o innocència, del delicte comès i del mètode d'execució.