Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Aràbia Saudita: 11 dones activistes, perseguides per càrrecs falsos

Loujain al-Hathloul © Particular

Parlar amb Amnistia Internacional no és delicte

El processament d'11 activistes al Tribunal Penal de Riad pel seu activisme de drets humans i els seus contactes amb organitzacions internacionals constitueix una terrible intensificació de la repressió de l'activisme pacífic per part de les autoritats.

Algunes de les dones han estat acusades de promoure els drets de les dones i demanar la fi del sistema de tutela masculina. També se les acusa de posar-se en contacte amb organitzacions internacionals (inclosa Amnistia Internacional), mitjans de comunicació estrangers i altres persones activistes, com elles.

“Els càrrecs contra les activistes són l'últim exemple de l'ús indegut que fan les autoritats saudites de la legislació i el sistema de justícia per silenciar l'activisme pacífic i dissuadir parlar de la situació dels drets humans al país. Aquest judici és una taca més en el terrible historial de les autoritats saudites en matèria de drets humans i mostra que, en realitat, les reformes de què parla el govern no són certes”, ha manifestat Samah Hadid, directora de Campanyes per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"Les activistes sotmeses avui a judici figuren entre les defensores dels drets humans més valentes de l'Aràbia Saudita. No només han estat difamades per els mitjans de comunicació afins a l'Estat pel seu treball pacífic de drets humans, sinó que també han suportat un horrible patiment físic i psicològic durant la seva detenció. Instem les autoritats que retirin aquests càrrecs indignants i posin les activistes en llibertat immediatament i sense condicions”.

Informació complementària

Les activistes que van comparèixer ahir davant el Tribunal Penal de Riad són: Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Amal al-Harbi, Ruqayyah al-Mharib, Nouf Abdulziaz, Maia’a al-Zahrani, Shadan al-Anezi, Abir Namankni, Hatoon al-Fassi i una altra dona. La pròxima sessió del judici se celebrarà el 27 de març.

Amnistia Internacional demana a les autoritats saudites que deixin totes aquestes activistes en llibertat immediatament i sense condicions. Mentrestant, han de permetre que les acusades tinguin accés a advocats de la seva elecció que puguin assistir diplomàtics al seu judici en qualitat d'observadors. L'organització reitera la crida a les autoritats perquè permetin la presència d'observadors independents a les presons que investiguin les denúncies de tortura i altres maltractaments, inclosos abusos sexuals.