Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Anunci d'Airbnb: l'empresa, "seriosament en entredit" per les propietats en assentaments israelians

© AI

Al mateix temps que es disposa a llançar una Oferta Pública Inicial (OPI) per valor de milers de milions de dòlars, Airbnb ha de retirar els seus anuncis de propietats en lloguer construïdes il·legalment als Territoris Palestins Ocupats. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui.

L'empresa de lloguer online d'allotjaments, amb seu a San Francisco (EUA), té unes 200 propietats per llogar en els assentaments il·legals israelians que ocupen un lloc central en les violacions sistemàtiques de drets humans que pateix la població palestina.

Fa dos anys, Airbnb va dir que eliminaria dels seus anuncis els allotjaments en els assentaments, però després va anul·lar aquesta decisió.

En resposta als informes que indiquen que Airbnb és a punt de convertir-se en una empresa que cotitza a borsa, després de presentar els documents per l'OPI als Estats Units, Saleh Higazi, director regional adjunt per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Aquests assentaments són un crim de guerra segons el dret internacional. Airbnb ha d'actuar correctament pels seus futurs inversors i deixar de beneficiar-se d'assentaments il·legals construïts en terres palestines robades als Territoris Palestins Ocupats".

"Per desgràcia, Airbnb ha estat promocionant i s'ha estat beneficiant d'una situació que és una causa fonamental de les violacions de drets humans sistemàtiques que sofreixen diàriament milions de palestins i palestines".

Falta de transparència en els documents de l'OPI

Enguany, Airbnb ha estat una de les més de 100 empreses del món enumerades en una base de dades de l'ONU d'empreses les operacions comercials de la qual les vinculaven a assentaments israelians als Territoris Palestins Ocupats. Aquests assentaments són il·legals en virtut del dret internacional.

No obstant això, la Declaració de Registre d'Airbnb a la Comissió de Valors i Borsa nord-americana abans de l'OPI no esmenta operacions comercials en els assentaments israelians ni el fet que la companyia apareix en la base de dades de l'ONU. Aquesta informació no apareix a l'apartat ?"Factors de risc" dels documents, que informa als accionistes dels riscos legals, per a la reputació o d'un altre tipus d'una empresa.

S'espera que les accions d'Airbnb siguin adquirides per fons d'inversió i de pensions de tot el món, la qual cosa podria significar que un gran nombre de persones invertirien indirectament en Airbnb sense conèixer totes les ramificacions.

Els grans bancs mundials que estan subscrivint l'OPI d'Airbnb, entre elsquals Goldman Sachs, Barclays Capital i Morgan Stanley, també tenen la responsabilitat de garantir que la informació rellevant proporcionada als accionistes és exacta.

El vergonyós canvi de postura d'Airbnb

Encara que Airbnb afirma que dona els beneficis que genera mitjançant aquests anuncis, permetre que continuïn implica que es dona suport i es permet prosperar a un sector turístic més ampli a costa dels drets i els mitjans de vida de la població palestina.

Al gener de 2019, Amnistia va publicar un important informe titulat Destinació: Ocupació en el qual mostrava com Airbnb, TripAdvisor, Expedia i Booking.com alimentaven violacions sistemàtiques de drets humans contra palestins i palestines anunciant centenars d'allotjaments i activitats en els assentaments israelians en terres palestines ocupades, inclòs Jerusalem Est.

L'any anterior, Airbnb havia anunciat que eliminaria els anuncis de 200 propietats per a lloguer en assentaments israelians en la Cisjordània ocupada, exclòs Jerusalem Est, "en al centre de la disputa entre israelianes i palestins". L'empresa va declarar que un dels principis que havia aplicat en prendre la decisió havia estat "avaluar si l'existència d'anuncis està contribuint al sofriment humà existent".

No obstant això, a l'abril de 2019 Airbnb, en un lamentable moviment, va anul·lar aquesta decisió després d'un seguit de demandes, i va dir que l'empresa permetria que els anuncis continuessin però no es beneficiaria d'aquesta activitat a la regió.

Es tem una expansió dels assentaments

Ara preocupa el fet que els assentaments israelians en terres palestines s'estan ampliant: el 2020 s'han anunciat milers de nous habitatges. Existeix la creença generalitzada que l'augment de la construcció d'assentaments reflecteix l'ampli suport polític que les autoritats israelianes han rebut durant la presidència nord-americana de Donald Trump.

Al novembre, Mike Pompeo va visitar un celler en l'assentament israelià de Psagot. Era la primera vegada que un secretari d'Estat nord-americà en funcions visitava un assentament israelià. La visita va venir precedida per l'anunci realitzat pel propi Pompeo al novembre de 2019 que els Estats Units ja no consideraven que els assentaments israelians fossin il·legals en virtut del dret internacional.

Les propostes d'expansió es produeixen després de més de mig segle d'ocupació militar israeliana als Territoris Palestins Ocupats, en el transcurs de la qual s'han enderrocat més de 50.000 cases i estructures palestines. Desenes de milers de persones de Palestina han estat expulsades per la força.

En el seu lloc, s'ha permès a més de 600.000 israelians traslladar-se a uns 250 assentaments construïts expressament, a molts dels quals s'accedeix per carreteres només per als seus residents i que estan protegits per controls militars.

En els últims 50 anys, els colons israelians han expropiat aproximadament 1.000 quilòmetres quadrats de terres palestines.

Això ha tingut un impacte devastador en els drets de la població palestina a un nivell de vida adequat, al treball, a l'habitatge, a la salut i a l'educació, i ha paralitzat progressivament l'economia palestina.

"Cap empresa ha de ser part d'abusos contra els drets humans i, fins que Airbnb posi fi a la seva relació comercial amb els assentaments israelians, la companyia estarà seriosament en entredit", ha manifestat Saleh Higazi.