Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aniversari a la presó per a Nasrin Sotoudeh, símbol de la lluita per les dones a l'Iran

Demà 30 de maig, Nasrin Sotoudeh compleix 56 anys i haurà de celebrar-los a la presó. L'advocada iraniana, condemnada a 38 anys de presó i 148 fuetades és el símbol d'un moviment de dones que defensen els seus drets i que estan sent assetjades, detingudes i condemnades a anys de presó per, entre altres, oposar-se a l'ús obligatori del vel.

"Amb aquesta pressió sobre les activistes, les autoritats de l'Iran volen el silenci i la submissió de les dones, però el que s'han trobat és la resposta d'un moviment de dones iranianes cada vegada més desafiadora que intenta acabar amb lleis discriminatòries i que necessiten tot el suport internacional" ha manifestat Yolanda Vega, responsable del treball sobre l'Iran a Amnistia Internacional Espanya.

El març, l'advocada iraniana Nasrin Sotoudeh va rebre una de les condemnes més dures conegudes contra activistes de drets humans. Des de llavors, Amnistia Internacional s'està mobilitzant per demanar-ne l'alliberament i perquè en cap moment pugui rebre les 148 fuetades que inclou la sentència.

Coincidint amb el seu aniversari, l'organització es mobilitzarà en diferents parts del món entre el 27 i el 31 de maig per demanar suport per a Nasrin Sotoudeh i la resta dels i les activistes empresonats pel mateix motiu. L'objectiu és aconseguir un milió de signatures que serveixin per a pressionar les autoritats iranianes perquè les alliberi de manera immediata. A Espanya fins ara s'han aconseguit més de 230.000 signatures a través de stoplatigazos.org.

Recordem a la comunitat internacional que en les relacions amb l'Iran han de demanar l'alliberament de les persones detingudes per defensar els drets de les dones

Yolanda Vega, Amnistia Internacional

Durant aquesta setmana volem recordar també altres persones empresonades per participar i defensar la campanya que s'oposa a l'ús obligatori del vel.

  • El 10 d'abril, la defensora dels drets humans Yasmin Aryani va ser detinguda per les forces de seguretat al seu domicili familiar de Teheran i portada a un lloc desconegut. La seva mare, Monireh Arabshahi, va ser detinguda l'endemà, després d'anar al centre de detenció de Vozara, a Teheran, per esbrinar el parador de la seva filla. Ambdues dones van ser detingudes en relació amb un vídeo en el qual Yasmin, Monireh i diverses defensores més dels drets de les dones, amb el cap descobert, reparteixen flors a les dones que viatgen en un vagó de metro de Teheran i parlen de les seves esperances respecte als drets de les dones a l'Iran. Es creu que els càrrecs als quals s'enfronten Yasmin Aryani i Monireh Arabshahi per aquest vídeo són "difusió de propaganda contra el sistema" i "incitació a la corrupció i a la prostitució".
  • El 14 d'abril, l'advocat d'una altra defensora dels drets humans Vida Movahedi va anunciar que la seva clienta havia estat condemnada a un any de presó al març de 2019 per protestar pacíficament contra l'ús obligatori del vel. Vida Movahedi va ser detinguda el 29 d'octubre de 2018, quan, en una protesta en solitari, es va posar dempeus sense hijab sobre una gran cúpula situada al centre de la plaça Enghelab (plaça de la Revolució) de Teheran, agitant a les mans globus de colors. Vida Movahedi es va convertir en la primera "Noia del carrer de la Revolució" després de fer la primera protesta d'aquest tipus al desembre de 2017.
  • Al gener de 2019, el marit de Nasrin Sotoudeh, Resa Khandan, i l'advocat de drets humans Farhad Meysami van ser condemnats a sis anys de presó cadascun per recolzar la campanya contra l'ús obligatori del vel. Resen Khandan va ser posat en llibertat condicional.

Amnistia Internacional recorda a la comunitat internacional, inclosa la Unió Europea, que manté diàleg sobre drets humans amb l'Iran, que ha d'expressar públicament el seu suport a qui defensa els drets de les dones i pressionar les autoritats iranianes per tots els canals possibles per demanar l'alliberament d'aquells que estan empresonats i posar fi a l'ús obligatori del vel", ha assenyalat Yolanda Vega.

Informació complementària

Al març de 2019, Nasrin Sotoudeh va ser condemnada a 33 anys i mig de presó i 148 fuetades després de declarar-la culpable de set càrrecs, alguns d'ells relacionats amb la seva feina de representació de dones detingudes per protestar contra les lleis que imposen l'ús obligatori del vel.

Nasrin Sotoudeh haurà de complir almenys 12 anys de la seva condemna a la presó, perquè segons l'article 134 del Codi Penal, quan una persona és condemnada per tres o més càrrecs ha de complir la pena més llarga imposada pel càrrec més greu. Nasrin Sotoudeh també va ser declarada culpable i condemnada a cinc anys de presó en una causa apart de 2016, la pena de la qual ha de complir íntegrament.

Les lleis iranianes sobre ús forçós del hijab són una flagrant violació dels drets a la llibertat d'expressió i de religió, i del dret a la intimitat. A les dones i les nenes a l'Iran no se'ls permet sortir de casa seva si no cobreixen el seu cabell amb un mocador o hijab, i els seus braços i cames amb roba folgada. Segons les lleis del país, una dona o una nena "ja a partir dels nou anys" que sigui vista en públic sense portar hijab pot ser multada o penada amb entre 10 dies i dos mesos de presó.