Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Amnistia Internacional se solidaritza amb la vaga escolar per denunciar els efectes del canvi climàtic

Greta Thunberg, al centre, l'activista sueca que va començar les vagues escolars contra el canvi climàtic. Foto: Chesnot/Getty Images

La manca de mesures per part dels governs per abordar el canvi climàtic podria ser la principal violació de drets humans intergeneracional de la Història, ha advertit avui Amnistia Internacional, alhora que expressa satisfacció pel dia global de vagues escolars contra el canvi climàtic convocades per joves per a divendres, 15 de març.

"Amnistia Internacional dona suport a tots els nens, nenes i joves que estiguin organitzant i participant en vagues escolars contra el canvi climàtic. Es tracta d'un important moviment de justícia social que està mobilitzant milers de persones per demanar de manera pacífica als governs que aturin el canvi climàtic", ha manifestat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

"És lamentable que nens i nenes hagin de sacrificar dies d'aprenentatge a l'escola per reclamar a les persones adultes que facin el correcte. No obstant això, coneixen les conseqüències de la vergonyosa passivitat actual, tant per a ells mateixos com per a les generacions futures. Hauria de ser un moment de profunda autoreflexió per a la nostra classe política".

"En lloc de criticar la joventut per participar en aquestes protestes, com han fet equivocadament alguns polítics, hauríem de preguntar-nos per què els governs es lliuren de les conseqüències de fer campana respecte al canvi climàtic".

Amnistia Internacional ha advertit que el canvi climàtic ja té i tindrà efectes fins i tot més greus en la situació dels drets humans si els governs no actuen ara per fer un canvi de rumb.

El canvi climàtic afecta especialment les persones que ja són vulnerables, estan desfavorides o pateixen discriminació.

Nens i nenes, sobretot, són més vulnerables a l'efecte del canvi climàtic a causa de les seves necessitats especials metabòliques, fisiològiques i de desenvolupament. El canvi climàtic també posa en risc la seva salut mental: els menors exposats a episodis traumàtics, com catàstrofes naturals, agreujats pel canvi climàtic, poden sofrir trastorn d'estrès posttraumàtic.

"El canvi climàtic és un afer de drets humans precisament perquè té repercussions en la vida de les persones. Agreuja i magnifica desigualtats existents, i són els nens i les nenes els qui creixeran veient els seus efectes cada vegada més aterridors. El fet que la majoria dels governs pràcticament no hagin mogut un dit en resposta a la nostra destrucció mútua assegurada constitueix una de les principals violacions de drets humans intergeneracionals de la Història", ha afirmat Kumi Naidoo.

Milions de persones ja n'estan patint les conseqüències catastròfiques, des de prolongades sequeres a l'Àfrica subsahariana fins a les destructives tempestes tropicals que afecten rrasen tot el sud-est asiàtic i el Carib.

El 2018 hi va haver devastadors incendis i onades de calor durant els mesos d'estiu a l'hemisferi nord, des del Cercle Àrtic fins a Grècia, passant pel Japó, el Pakistan i Estats Units, que van matar i van ferir a centenars de persones.

"Sol dir-se als menors que ells són els 'líders de l'endemà". Però, si esperen a "l'endemà", no hi haurà un futur en el qual liderar. Amb la passió i determinació que està demostrant per lliurar ja aquesta batalla crucial,el jovent fa que els governants s'avergonyeixin", ha assegurat Kumi Naidoo.

Els últims compromisos formulats pels governs per mitigar el canvi climàtic -i que encara no s'han complert- són absolutament insuficients, ja que tindrien com resultat un catastròfic augment de 3°C en la temperatura mitjana mundial sobre el nivell preindustrial abans del 2100.

Amnistia Internacional demana als Estats que incrementin substancialment la seva acció contra el canvi climàtic, i que ho facin respectant els drets humans. Una manera fonamental d'aconseguir-ho és involucrar les persones més afectades pel canvi climàtic, com nens, nenes i joves, en les iniciatives per abordar i mitigar el canvi climàtic, i alhora assegurar-se que rebin la informació i educació necessàries per tenir una participació significativa en aquests debats i siguin inclosos en els processos de decisió que les afectin directament.

"Cada dia que deixem que el canvi climàtic vagi a més, frena-lor i revertir-ne els efectes catastròfics es torna més difícil. Res impedeix als governs fer tot el que estigui a la seva mà per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en el termini més ràpid possible. Res els impedeix buscar formes de reduir els seus nivells d'emissions a la meitat abans de 2030, i completament abans de 2050, com han demanat els especialistes en climatologia", ha dit Kumi Naidoo.

"L'única cosa que s'interposa en el camí per protegir a la humanitat del canvi climàtic és el fet que les persones que ens governen no tenen voluntat política i amb prou feines ho han intentat. La classe política pot seguir posant excuses per a la inacció, però la naturalesa no negocia. Ha d'escoltar a la joventut i prendre mesures ja mateix per posar fre al canvi climàtic, perquè l'alternativa és impensable".