Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional fa una crida a la mobilització ciutadana contra la "Llei Mordassa" el dissabte 17 de març

  • Desenes d'organitzacions es sumen a les manifestacions convocades a Barcelona, Madrid, Bilbao, Granada, Pamplona, Oviedo, Múrcia, o Palència i Granada entre altres llocs, sota el lema "Acabem amb les mordasses".

  • L'organització manté oberta una ciberacció al seu centre d'activisme on line per demanar al Ministre de l'Interior la reforma de la "Llei Mordassa", amb gairebé 40.000 signatures recollides fins al moment.
El 27 de març és el tercer aniversari de l'aprovació de la reforma de la Llei Orgànica de Protecció de la de Seguretat Ciutadana (LOSC), anomenada "Llei Mordassa", que Amnistia Internacional considera que limita de manera il·legítima, innecessària i desproporcionada l'exercici dels drets a la llibertat d'expressió, reunió i informació. Aquesta llei afecta, entre altres col·lectius i persones, periodistes, activistes pel dret a l'habitatge i també migrants i sol·licitants d'asil que són objecte de les anomenades "devolucions en calent" a les fronteres de Ceuta i Melilla.

Actualment, es troben en procés de tramitació legislativa dues propostes de llei de reforma de la LOSC els processos de la qual podrien concloure al 2018. Perquè aquesta llei es modifiqui, els diferents grups parlamentaris que s'han mostrat favorables a reformar-la han de posar-se d'acord en un text únic.

"Estem davant d'una oportunitat històrica per posar fi a tres anys de la "Llei Mordassa" i per això fem una crida a la mobilització de la ciutadania dissabte 17 de març. Volem que la gent digui als grups parlamentaris que no acceptem més mordasses i que procedeixin a la seva reforma ja", assegura Carlos Escaño, responsable d'aquesta campanya a Amnistia Internacional.

"Aquesta és una llei que, a més, amplia, sense establir cap mecanisme de control que impedeixi els abusos, els poders i la discrecionalitat dels cossos i forces de seguretat de l'estat en les seves intervencions relatives a la seguretat ciutadana. És una llei que dóna més poder a la policia i restringeix drets humans".

Amnistia Internacional calcula que només el 2016 podrien haver-se imposat al voltant de 34.000 sancions per l'exercici dels drets de reunió pacífica, expressió i informació.

Més de 12.000 sancions de 2016 van correspondre a "la desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, quan no siguin constitutives de delicte, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l'autoritat o dels seus agents o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació", que castiga l'article 36.6 amb sancions de fins a 30.000 euros. Algunes de les sancions s'han imposat en el context de manifestacions o actes de protesta, en els quals no hi ha hagut cap tipus d'incident violent o avalot, o en l'exercici de la llibertat d'expressió, o per exercir el dret d'informació.

D'altra banda, al 2016 es van imposar gairebé 19.500 sancions per "faltes de respecte o consideració el destinatari de la qual va ser un membre de les Forces i Cossos de Seguretat en l'exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat".

Més enllà del que pugui ser entès com "una falta de respecte o consideració", la veritat és que aquest precepte atorga una gran discrecionalitat als funcionaris de policia, ja que la interpretació queda sota la seva consideració. Només al 2016, les faltes de respecte a l'autoritat han permès establir sancions amb un import que supera els tres milions d'euros.

D'altra banda, la LOSC ha aconseguit emmordassar molta més gent de la que ha multat. Moltes persones i col·lectius han transmès a Amnistia Internacional que actualment és més complicat sortir al carrer a protestar i reclamar drets.

A més, la LOSC va incorporar una disposició addicional per legalitzar les expulsions sumàries i col·lectives, també cridades "devolucions en calent"que Amnistia Internacional porta denunciant des del 1995. Malgrat la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) del 3 d'octubre, que determina que les expulsions sumàries i col·lectives, també anomenades "devolucions en calent", són il·legals, aquesta pràctica s'ha seguit produint. Segons la informació de què disposa Amnistia Internacional, només des d'aquest mes d'octubre, almenys 40 persones haurien estat expulsades de manera il·legal, corrent el risc de ser sotmeses a tortura i maltractaments, si bé aquest nombre podria arribar almenys fins a les 130 persones.

"Al 2018 no podem donar per descomptat que tindrem llibertat completa per reunir-nos en una protesta espontània o per fer un acudit políticament provocatiu a les xarxes socials. De fet, alçar la veu s'està tornant cada vegada més perillós. En comptes d'intentar silenciar a les persones quan alcen la veu, els governs han d'atendre les seves preocupacions i començar a eliminar les restriccions imposades a la societat civil i altres agents clau que posen control al poder".

Amnistia Internacional s'ha adeçat als grups parlamentaris per recordar-los que cal una llei que garanteixi que la ciutadania accedeix als recursos adequats, efectius i ràpids quan es violin els drets de reunió, expressió i informació, i que incorpori mecanismes independents i garanties efectives de supervisió de l'activitat policial per evitar l'ús excessiu de la força o actuacions arbitràries.
A més, els ha demanat que s'assegurin que els funcionaris encarregats de fer complir la llei reben la formació adequada en matèria de drets humans. L'organització manté online una ciberacció amb aquest propòsit al seu centre d'activisme online amb gairebé 40.000 signatures recollides fins al moment.

Activistes de l'organització participaran a les manifestacions convocades per desenes d'organitzacions a ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao, Granada, Múrcia, Oviedo, Palència, Pamplona i Toledo. La manifestació de Barcelona serà a les 11h a la Plaça d'Urquinaona. Portaveus d'Amnistia Internacional estaran disponibles per a entrevistes.

"Estem presenciant com cada vegada més gent es rebel·la i reclama els seus drets. La gent ha deixat força clar que vol que es respectin els seus drets humans; ara correspon als governs demostrar que estan escoltant".

Organitzacions convocants de les manifestacions del dissabte 17 de març a tot Espanya: Amnistia Internacional, No Somos Delito, Greenpeace, Federació SOS Racisme i Coordinadora d'ONG d'Espanya, entre altres.

#Desamordázate