Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amèrica: les persones de la caravana no han de ser deportades al perill

Caravana de migrants Hondures
© AI / Encarni Pindado
Les autoritats mexicanes han de garantir que ningú que corri perill a Hondures sigui deportat i que s'informi les persones de la caravana del seu dret a sol·licitar asil, ha afirmat Amnistia Internacional en resposta a la notícia que diversos membres de la caravana van ser traslladats a un centre de detenció migratòria en lloc d'un alberg.

"Les autoritats mexicanes han d'evitar en tot moment la detenció de menors d'edat i la separació de les famílies; també han d'atendre les necessitats humanitàries urgents, evitar l'ús de la força costi el que costi i identificar les persones que fugen de la violència i necessiten protecció internacional", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Milers de persones d'una caravana provinent d'Hondures i de l'Amèrica Central va començar a creuar ahir el pont que divideix a Guatemala i Mèxic. Diverses persones van resultar ferides durant el recorregut i la Policia Federal va utilitzar breument gas lacrimògen. Milers de persones van passar la nit en el pont sense una protecció, refugi o menjar adequats. Diversos membres de la caravana van ser transportats a un centre de detenció a Tapachula, que és el lloc d'on surten habitualment els autobusos de deportació.

"El retorn de persones que temen per les seves vides a causa de la violència o la persecució a Hondures violaria el dret internacional. El govern mexicà ha de posar els drets humans dels membres de la caravana en el centre de la seva resposta, i no permetre que la pressió del govern nord-americà de Trump li impedeixi complir amb les seves obligacions internacionals", ha afirmat Guevara-Rosas.

Amnistia Internacional va publicar recentment un informe segons el qual el 75% d'un grup de persones enquestades per l'organització detingudes per les autoritats de migració mexicanes no van ser informades del seu dret a sol·licitar asil a Mèxic.

A més, en resposta a l'arribada de moltes més persones, les autoritats guatemalenques i hondurenyes han impedit que creuessin la frontera.

"Els governs de Guatemala i Hondures han de garantir el dret a la llibertat de moviment en lloc de centrar-se en una resposta policial i en l'ús de la força, i han d'assegurar la protecció adequada i assistència per a aquestes persones".

L'article 13 de la Declaració Universal de Drets Humans ho assenyala així: "Tota persona té dret a sortir de qualsevol país, fins i tot del seu".