Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Amèrica: les persones de la caravana no han de ser deportades al perill

© AI / Encarni Pindado

Les autoritats mexicanes han de garantir que ningú que corri perill a Hondures sigui deportat i que s'informi les persones de la caravana del seu dret a sol·licitar asil, ha afirmat Amnistia Internacional en resposta a la notícia que diversos membres de la caravana van ser traslladats a un centre de detenció migratòria en lloc d'un alberg.

"Les autoritats mexicanes han d'evitar en tot moment la detenció de menors d'edat i la separació de les famílies; també han d'atendre les necessitats humanitàries urgents, evitar l'ús de la força costi el que costi i identificar les persones que fugen de la violència i necessiten protecció internacional", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Milers de persones d'una caravana provinent d'Hondures i de l'Amèrica Central va començar a creuar ahir el pont que divideix a Guatemala i Mèxic. Diverses persones van resultar ferides durant el recorregut i la Policia Federal va utilitzar breument gas lacrimògen. Milers de persones van passar la nit en el pont sense una protecció, refugi o menjar adequats. Diversos membres de la caravana van ser transportats a un centre de detenció a Tapachula, que és el lloc d'on surten habitualment els autobusos de deportació.

"El retorn de persones que temen per les seves vides a causa de la violència o la persecució a Hondures violaria el dret internacional. El govern mexicà ha de posar els drets humans dels membres de la caravana en el centre de la seva resposta, i no permetre que la pressió del govern nord-americà de Trump li impedeixi complir amb les seves obligacions internacionals", ha afirmat Guevara-Rosas.

Amnistia Internacional va publicar recentment un informe segons el qual el 75% d'un grup de persones enquestades per l'organització detingudes per les autoritats de migració mexicanes no van ser informades del seu dret a sol·licitar asil a Mèxic.

A més, en resposta a l'arribada de moltes més persones, les autoritats guatemalenques i hondurenyes han impedit que creuessin la frontera.

"Els governs de Guatemala i Hondures han de garantir el dret a la llibertat de moviment en lloc de centrar-se en una resposta policial i en l'ús de la força, i han d'assegurar la protecció adequada i assistència per a aquestes persones".

L'article 13 de la Declaració Universal de Drets Humans ho assenyala així: "Tota persona té dret a sortir de qualsevol país, fins i tot del seu".